Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

 Miloš Moravčík: Rast Slovenska prikrášľuje korupcia a vyhodené eurofondy

Vláda sa pred blížiacimi voľbami chváli zrýchlením ekonomického rastu, tají však to, že ho prikrášľuje korupcia a vyhodené eurofondy.

Európska komisia odhaduje ekonomický rast Slovenska za predchádzajúci rok na úrovni 3,5% HDP. Oproti priemernému rastu krajín EÚ na úrovni 1,9% HDP to vyzerá dobre. Podrobnejší pohľad na náš rast však odkrýva, že bol prikrášlený vysokými výdavkami ministrov a verejnej sféry. Tie vstupujú do výpočtu HDP a na Slovensku sa zvýšili až o 3,7%, čo bol najvýraznejší medziročný rast spomedzi všetkých krajín Európskej únie.

Výdavky ministrov nafúkli predražené nákupy a vyhadzovanie eurofondov na veci, ktoré ľuďom na Slovensku takmer vôbec nepomohli. Ak napríklad minister školstva nakúpil sifóny za 270 eur namiesto 27 eur, prispelo to k ekonomickému rastu desaťnásobne viac, ale ľudia sa lepšie nemali. Naopak, mali sa horšie, lebo pri každom sifóne prišli o 243 eur.

V druhej polovici minulého roka vylepšila čísla aj zbytočná výmena zvodidiel, kvôli ktorým stálo mnoho vodičov v dlhých zápchach. Ľudia sa tiež nemajú lepšie, keď musia zo všetkých strán počúvať reklamy na eurofondy. K ekonomickému rastu to síce prispieva, ale ľudí to akurát otravuje. To sú triky, ktorými ministri nafukovali ekonomický rast a zároveň posielali peniaze vyvoleným firmám.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Namiesto chválenia sa prikrášleným rastom by sa mala vláda radšej zaoberať zhoršujúcim sa zdravím slovenskej ekonomiky. Tú zožierajú vysoké dane a rozsiahla korupcia. Podmienky pre podnikanie slušných podnikateľov sa zhoršujú, darí sa skôr len tým, ktorí sú spriaznení s vládnou mocou a nemajú žiadne zábrany. Ak to takto pôjde ďalej, tak sa z ekonomického rastu čoskoro môže stať stagnácia až úpadok.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie

 

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices