Pravidlá pre zaistenie prezumpcie neviny majú upevniť právo na spravodlivý proces

Ministri členských štátov prijali nové pravidlá, ktorých úlohou je zaručiť prezumpciu neviny kohokoľvek, kto je zo strany polície alebo justičných orgánov obvinený alebo podozrivý z trestného činu. Tieto pravidlá majú byť rešpektované v rámci celej Európskej únie.

Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľa a rovnosť pohlaví uviedla: Právo na spravodlivý proces je základným právom, ktoré musí byť rešpektované v praxi v celej Európe. Spravodlivý proces vyžaduje, aby podozrivý mohol využiť právo mlčať a bol prítomný pri každom pojednávaní. Iba tak sa môže vytvoriť skutočný priestor pre spravodlivosť a základné práva.“

Nové pravidlá by mali presadzovať nevinnosť, kým nie je dokázaná vina obvineného. Zakazujú orgánom verejnej správy poskytovať akékoľvek verejné informácie, kým nie je dokázaná vina.  Ďalšie pravidlá sa týkajú dôkazného bremena pre stanovenie viny, ktoré môže byť perzekvované, čo zároveň znamená, že akákoľvek pochybnosť je v prospech obvineného.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Pravidlá zaručujú, že právo nevypovedať, nebude použité proti obvinenému a tiež to, že neprítomnosť na súdnom konaní dáva obvinenému právo na nový proces. Všetky členské štáty okrem Dánska a Spojeného kráľovstva budú mať dva roky na prijatie a splnenie týchto pravidiel.

O vik

Odporúčame pozrieť

Jourova

Predstavitelia ôsmich inštitúcií EÚ začali rokovania o zriadení Etického orgánu

Európska komisia (EK) pripravila na piatok prvé stretnutie predstaviteľov ôsmich euroinštitúcií zamerané na zriadenie medziinštitucionálneho …

Consent choices