Pápež František: bremeno migračnej krízy musíme niesť všetci spoločne

VATIKÁN – V migračnej kríze, ktorá zasiahla Európu, by všetky krajiny mali spolupracovať a správať sa solidárne, aby pomohli niesť bremeno tým najviac postihnutým štátom. Po prednesení svojej pravidelnej nedeľnej modlitby na Svätopeterskom námestí k tomu vyzval pápež František.Pápež menovite pochválil Grécko a ďalšie krajiny, ktoré podľa neho utečencom „veľkoryso“pomáhajú, riešenie krízy vraj ale môže byť nájdené len spoločne.

„Zvlášť Grécko a niektoré ďalšie krajiny ponúkajú veľkorysú pomoc. Avšak je potrebné, aby všetky národy spolupracovali,“ povedal pápež. Spoločné úsilie podľa neho môže byť ďaleko efektívnejšie a pomôžespravodlivo rozložiť ťažobu krízy, ktorá doľahla na jednotlivé krajiny veľmi nerovnomerne.

Akt vojny

Pápež sa k téme utečencov vyjadruje opakovane a pozornosť verejnosti sa k nemu snažil obrátiť už v čase, keď ešte v médiách toľko nerezonovalo. Už krátko po svojom zvolení, počas svojej prvej cesty mimo Rím v roku 2013 navštívil taliansky ostrov Lampedusa, aby tam osobne uctil pamiatku mŕtvych migrantov.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Vlani František vyhlásil, že odmietnutie migrantov, ktorí utekajú pred násilím a hladom, je aktom vojny. V januári potom k modlitbe vo Vatikáne pozval 5000 utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices