sulik
Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Tí, ktorí sa chcú brániť, by mali mať možnosť vlastniť zbraň

Európsky parlament sa zaoberá návrhom novely smernice o strelných zbraniach predloženým Európskou komisiou. Päť dní po novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých prišlo o život vyše 130 ľudí, publikovala Európska komisia návrh na revíziu smernice o zbraniach. Podľa europoslanca za SaS Richarda Sulíka by komisia mala radšej pracovať na ochrane vonkajších hraníc, odkiaľ nekontrolovane prúdia strelné zbrane, ktoré sa dostávajú len a len na čierny trh.

sulík„Komisia by nemala obmedzovať slobodu vlastniť zbraň osobám, ktoré sa chcú brániť pred útokmi, používajú zbrane na šport, či poľovanie alebo iným legálnym spôsobom. Príslušné povolenia nie je jednoduché získať a terorista si nebude vybavovať za účelom spáchanie teroristického trestného činu zbrojný pas,“ hovorí Sulík.

Európska komisia okrem iného navrhuje zákaz držby veľkého percenta poloautomatických zbraní. „Neexistujú pritom žiadne relevantné štatistiky, štúdie, ani posúdenie ich vplyvov,“ píše Sulík s tým, že sama komisia priznala nedokonalosť návrhu, nakoľko posúdenie niektorých zbraní, ktoré majú byť zakázané nie je založené na objektívnych kritériách.

„Obracajú sa na mňa rôzni ľudia a pýtajú sa na novelu danej smernice. Informujem ich o postojoch jednotlivých politických strán či národných delegácií v parlamente, posielam im informácie o postojoch jednotlivých členských štátov, ktoré budú o návrhu rokovať v rade. Komunikujem aj s občanmi únie, ktorí nie sú slovenskými občanmi a zasielajú nám svoje pochybnosti a názory týkajúce sa návrhu,“ informuje Sulík.

Sulík ako europoslanec podal komisii súvisiace parlamentné otázky. „K predmetnému návrhu som vystúpil v pléne, stretol sa so spravodajkyňou návrhu, komunikujem s predstaviteľmi viacerých organizácií zastupujúcich držiteľov zbraní (najviac so združením Legis Tellum), rokujem so Stálym zastúpením SR pri EÚ a dôsledne sledujem dianie v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore. Spolupracoval som na písomnej komunikácii s členmi tamojšej pracovnej skupiny. Naďalej sledujem dianie v daných parlamentných výboroch, nielen tých, ktorých som členom, a som v kontakte s národnými expertmi, ktorí sa k tejto téme vo výboroch vyjadrili a žiadal som od nich, aby rozmýšľali v širších ako svojich národných dimenziách,“ konštatuje Sulík.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Dodáva, že už teraz, mesiac predtým, ako bude známa správa a návrhy reportérky, jeho tím pripravil návrh dodatkov, ktoré konzultujeú s členmi Európskeho parlamentu a majú záujem ich prediskutovať aj so samotnou reportérkou, ktorá by ich mohla zapracovať do svojej správy. Návrh podporujú 3 členské štáty EÚ, a to Francúzsko, Veľká Británia a Taliansko, nejasná je pozícia Nemecka. Zvyšné krajiny sú viac – menej proti návrhu.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices