Angela Merkel: Európa musí byť v boji s migračnou krízou jednotná

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkel vyzvala svojich partnerov z Európskej únie, aby spoločne hľadali riešenie utečeneckej krízy v Európe. V rozhovore pre televíziu ARD povedala, že robí všetko, čo je v jej silách, aby našla riešenie európskej migračnej krízy a usilovala sa odstrániť príčiny migrácie.

Merkel vyhlásila, že nemá nijaký „plán B“ na riešenie krízy na národnej úrovni, ak sa európskym štátom nepodarí dosiahnuť dohodu s Tureckom, na základe ktorej by došlo k spomaleniu prílevu utečencov do Európy.

„Som veľmi optimistická v tom, že európska cesta bude úspešná,“ povedala kancelárka a zdôraznila, že nie je čas rozmýšľať nad alternatívami, ako je zatváranie hraníc jednotlivých členských štátov EÚ. Ďalej uviedla, že jej najvyššími prioritami sú zachovanie európskej jednoty a prejavovanie humánneho postoja k migrantom.

Buďte trpezliví

Nemcov zároveň vyzvala, aby boli trpezliví. „Toto je veľmi dôležitá etapa našich dejín,“ povedala Merkel. Mimoriadny summit lídrov EÚ a Turecka je naplánovaný na 7. marca.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európska únia od Turecka, ktoré je pre mnohých migrantov poslednou zastávkou pred odchodom do Európy, očakáva, že Ankara prijme opatrenia na spomalenie migračnej vlny.

Viac ako milión

Európa zápasí s prílevom migrantov, ktorých v roku 2015 prišlo na starý kontinent približne 1,1 milióna.

Mnohí z nich sú žiadatelia o azyl, ktorí utekajú pred vojnou v Sýrii, avšak nájdu sa medzi nimi aj ekonomickí migranti, ktorí si od cesty do Európy sľubujú zvýšenie svojej životnej úrovne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices