Miroslav Mikolášik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: PHOTO: Mária Jakušová.

Europoslanec Mikolášik: Počas predsedníctva na nás budú kladené veľké nároky. Zvládnuť to, bude náročné

Prípravy Slovenska na polročné predsedníctvo v Rade EÚ pomaly vrcholia. Hlavné témy nášho predsedníctva ale budú známe až v júni. Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik sa vyjadril k tomu, čo Slovensko v otázke predsedníctva čaká a neminie.

Čo pre Slovensko znamená predsedníctvo v Rade EÚ?

Slovensko bude po prvýkrát vo svojej dvanásťročnej histórii v Únii predsedajúcou krajinou. Je to veľká česť udávať smer všetkým 28 členským krajinám. Samozrejme, že na nás budú kladené veľké nároky a zvládnuť takú predsednícku úlohu je veľmi náročné. Každá krajina v takejto pozícii musí mobilizovať svoje najlepšie sily a prostriedky, najlepších a najkompetentnejších ľudí, ktorí sú schopní prispieť k úspechu predsedníctva.

Akým témam sa bude slovenské predsedníctvo primárne venovať?

Čo sa týka tém, tie budú Slovensku pravdepodobne spôsobovať problémy, pretože nie sú ľahké a nemôžeme sa im vyhnúť. Medzi nimi sú aj témy, ktoré trápia aj väčšie krajiny, a to finančná a utečenecká kríza. Slovensko sa ale bude musieť profilovať aj v oblasti ako vytváranie pracovných miest s dôrazom na mladú generáciu. Ďalšou z priorít bude viesť Úniu tak, aby sa dala zabezpečiť ekonomická prosperita a pokračovanie európskej politiky súdržnosti v novom finančnom rámci.

Kedy budú jasne definované ciele a témy predsedníctva?

Slovenská vláda má jednotlivé hlavné smery premyslené, no zverejní ich až v júni 2016. Budú medzi nimi témy ako migrácia, terorizmus, ohniská napätia v blízkosti EÚ, ako napríklad Ukrajina, ale aj kríza Schengenu. Jednou z tém, ktorým sa Slovensko nebude môcť vyhnúť je takzvaná energetická únia. Už len kvôli tomu, že otázky týkajúce sa energetiky má na starosti slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Keď už hovoríme o energetike, nemôžeme nehovoriť o klimatických zmenách, lebo to spolu dosť úzko súvisí. Potom sú na rade témy ako jednotný digitálny trh, únia kapitálových trhov, zachovanie pevnej a pre Európu prospešnej transatlantickej väzby, a samozrejme musíme mať neustále na mysli ekonomický rast. Európska únia má mať a bude mať ambície, aby bola stále dôležitejší globálny aktér svetovej politiky.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices