Registračné centrá pre utečencov majú svoje nedostatky. Štáty volajú po hraničných kontrolách

V roku 2015 prešlo Gréckom viac ako milión utečencov. Únia vidí nádej na riešenie vo vytvorení migračných a registračných centier, ktoré sú známe aj ako hotspots. Tie mali vzniknúť v štátoch ako Grécko a Taliansko, ktoré podliehajú prichádzajúcich migrantom najviac.

Problém je v tom, že ani štyri mesiace po prijatí dohody nie je napríklad na ostrove Lesbos prijímacie centrum – hotspots – dokončené. Registrácia v ňom ale funguje. V prevádzke sú v ňom dve registračné miesta, čo nám dáva právo zaregistrovať denne asi tisíc ľudí v každom z registračných miest,“ hovorí Anthi Karageli, riaditeľka tohto tábora.

„V niektorých aspektoch sa napreduje správnym smerom. Pripúšťam však, že to nie je dokonalé. Hovorila som s ľuďmi, ktorí majú na starosti identifikáciu. Práve oni mi ukázali slabé stránky celého postupu,“ povedala Kashetu Kyenge, europoslankyňa, ktorá bola spoluautorkou správy Európskeho parlamentu o migračnej kríze.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Migračná kríza ale ovplyvnila celú Európu aj jej okolie. Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Dánsko, Nórsko či Švédsko požadujú dvojročné obnovenie hraničných kontrol, čím je ohrozený celý Schengen. Na moste spájajúcom Dánsko so Švédskom kontrolujú policajné hliadky totožnosť. Počet migrantov sa tak z predošlých 2 000 znížil na asi 100.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices