Medzi migrantmi sú teroristi, zločinci i žoldnieri, tvrdí generál NATO

WASHINGTON – Teroristi, zločinci a zahraniční žoldnieri sú každodennou súčasťou prílivu migrantov do Európy. V brannom výbore amerického Senátu to vyhlásil vrchný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breeedlove. Maskujú tak svoje pohyby v Európe a zvyšujú riziko potenciálnych útokov, dodal.

Extrémistická skupina Islamský štát sa v rámci migračnej vlny „šíri ako rakovina“ a volí európsku cestu s ohľadom na minimálny odpor. Ohrozuje to bezpečnosť európskych národov i Spojených štátov, povedal Breedlove. Na otázku senátorov, či sa Islamský štát bude infiltrovať do radov blízkovýchodných migrantov, generál odpovedal:„Myslím, že to robia už dnes.“

Obavy tlmočené Breedlovom už v Spojených štátoch viedli k snahám obmedziť zákonom počty sýrskych a irackých prisťahovalcov smerujúcich do krajiny, uviedla agentúra Reuters. Zákon schválený už Snemovňou reprezentantov ukladal FBI, aby vykonávala previerky a kontroly každého prisťahovalca z týchto krajín, než vstúpia do Spojených štátov.

Moslimskí prisťahovalci

Senát ale v januári zákon zablokoval s argumentom, že je dôsledkom výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na zastavenie akejkoľvek moslimskej migrácie. Trump v nominačnej kampani vyhlásil, že na americkú pôdu by nemal vstúpiť žiadny moslimský prisťahovalec.

Breedlove v Senáte uviedol, že situáciu v Sýrii „výrazne zhoršila“ vojenská operácia Ruska. Napriek svojim verejným vyhláseniam vraj Rusko urobilo v boji s Islamským štátom len málo a namiesto toho sa len snaží posilniť pozície prezidenta Bašára Asada.

Vyhnať ľudí na cestu

Rusko a Asad zneužívajú migráciu ako zbrane proti európskym štruktúram v snahe podlomiť európske odhodlanie, varoval generál. Odkázal na užívanie ruských neriadených striel, ktoré nemajú vojenský význam a terorizujú len civilistov. Jediným cieľom týchto zbraní je podľa Breedlova „vyhnať ľudí na cestu“ a vytvárať problémy ostatným štátom.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Ľudia, ktorí zo Sýrie a Iraku utekajú v dôsledku vojny a akcií Islamského štátu, sú podľa generála „legitímni“ utečenci. Snažia sa uniknúť pred občianskou vojnou, teroristami a nezodpovedným režimom. Táto situácia sa ale v posledných mesiacoch zmenila.

Zločinci, teroristi a žoldnieri

V Iraku, ktorý je od roku 2003 po zvrhnutí režimu Saddáma Husajna pod vplyvom Spojených štátov, útočí na pozície islamistov koalícia vedená Američanmi.

„Zločinci, teroristi a vracajú sa cudzí žoldnieri sú zreteľnou súčasťou každodennej utečeneckej vlny do Európy,“ citovala amerického generála agentúra AP. Podnecovanie utečeneckého exodu vyhovuje ruským plánom rozdeľovať NATO a Európsku úniu. Situácia podľa Breedlova zhoršuje odpor miestnych nacionalistov v európskych krajinách, ktorý môže vyvolať násilnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices