Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2016

V Poľsku dôjde k ďalším zmenám

ROPA: Medzinárodná agentúra pre energetiku [IEA] prognózuje, že globálny trh s ropou sa začne dostávať do novej rovnováhy v roku 2017, a to vďaka klesajúcej produkcii v USA. Naakumulované enormné zásoby však budú aj naďalej pôsobiť ako brzda tempa zotavovania cien ropy. Okrem toho pokles produkcie čierneho zlata v USA bude iba krátkodobý, keďže rast efektívnosti posunie ťažbu v krajine do začiatku budúceho desaťročia na nové rekordné úrovne. Očakáva sa, že do roku 2021 produkcia v USA dosiahne rekordných 14,2 mil. barelov denne po poklese v tomto a budúcom roku. V tomto roku sa predpokladá zníženie ťažby bridlicovej ropy v USA o 600 tis. barelov denne a v budúcom roku o ďalších 200 tis. barelov denne.

ČESKO: Ceny českých výrobcov v januári klesli najrýchlejším tempom od novembra 2008 a poukázali na výzvu, ktorej čelí centrálna banka krajiny v snahe zdvihnúť celkovú infláciu. V medziročnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov klesli o – 3,4 %, pričom trh očakával, že sa znížia o – 2,3 %. Podľa údajov štatistického úradu krajiny, v januári výrobné ceny najviac znížilo koksovateľné uhlie, rafinované ropné produkty a elektrina. Česká centrálna banka [ČNB] na začiatku mesiaca ponechala hlavnú úrokovú sadzbu blízko nuly a potvrdila, že zotrvá pri politike slabého výmenného kurzu koruny. Členovia bankovej rady diskutovali aj o zavedení záporných úrokových sadzieb, ako možnosti na kompenzáciu dopadov extrémne uvoľnenej menovej politiky Európskej centrálnej banky na českú ekonomiku.

NEMECKO: Nemecká podnikateľská dôvera sa vo februári ocitla najnižšie za vyše roka, keď klesala tretí mesiac v rade. Vyhliadky na svoje podnikanie prvýkrát za pol roka hodnotila väčšina firiem negatívne. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil uplynulý týždeň mníchovský inštitút Ifo. Jeho index podnikateľskej dôvery vo februári klesol na 105,7 bodu z januárových 107,3 bodu. Dostal sa tak najnižšie od decembra 2014. Pesimistické nálady vo februári zasiahli najmä spracovateľský priemysel. To podľa inštitútu Ifo odráža obavy z nestability na akciových trhoch a zo spomalenia rozvíjajúcich sa ekonomík, najmä Číny. Podnikateľské očakávania v spracovateľskom odvetví sa prepadli najviac od novembra 2008, kedy trhmi otriasal krach investičnej banky Lehman Brothers.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

POĽSKO: Poľsko postupne úplne zruší daň z ťažby a v prechodnom období ju zníži, alebo zmení spôsob jej výpočtu. Vyhlásil to minulý týždeň minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz. Spornú daň z ťažby zaviedlo Poľsko v roku 2012. Určuje sa na základe komplikovaného vzorca, do ktorého vstupujú najmä objem domácej produkcie a ceny komodít. Hlavným platcom dane je štátom kontrolovaná spoločnosť KGHM, ktorá je druhým najväčším producentom medi v Európe a najväčším producentom striebra na svete. Očakáva sa, že KGHM tento rok na dani odvedie 1,3 mld. poľských zlotých. To zodpovedá jej čistému zisku za január až september vlaňajška.

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices