Všetkým deťom by som na obed varil zeleninovú polievku. Marc Tarabella o novom programe zdravej výživy na školách

Európske programy pre poskytovanie ovocia, zeleniny a mlieka na školách by sa mali po novom zlúčiť do jedného. Počas rokovaní o ich zmenách sa Európskemu parlamentu podarilo presadiť i to, aby sa na tieto programy vyčlenilo viac peňazí a aby sa pamätalo i na výchovu detí k zdravej výžive. V pondelok a utorok bude o novom, vylepšenom programe rokovať a hlasovať parlamentné plénum.

Čo presne sa zmení vo financovaní tohto programu?

Zvýšili sme financovanie poskytovania mlieka a to o 20 miliónov. Systém bolo potrebné opätovne vyvážiť, aby nové krajiny, ako napríklad Chorvátsko, dostali viac peňazí a to bez toho, aby sme pritom penalizovali ostatné krajiny, v ktorých tento program veľmi dobre bežal počas viacerých rokov.

Takisto sme sa postarali o to, aby boli finančné prostriedky rozdeľované spravodlivejšie, a to podľa objektívneho kritéria, ktorým je počet detí v danej krajine vo veku od šesť do desať rokov.

Ceny ovocia a mlieka v poslednom období klesli. Môže tento program predstavovať príležitosť pre farmárov, ktorý by takto mohli svoje produkty predávať za lepšie ceny?

Veľa problémov tu spôsobilo ruské embargo. Program môže byť pre farmárov užitočný, no musíme mať na pamäti, že peniaze o ktorých tu je reč, nepredstavujú žiadnu obrovskú sumu. Rozpočet na ovocný a mliečny program predstavuje len 0,5% rozpočtu spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Musíme nájsť nové trhy, no prioritou bude zvyšovanie vnútorného dopytu po ovocí, zelenine a mlieku. Až v 24 krajinách sa čerstvé ovocie a zelenina nekonzumujú v dostatočnom množstve. Ak sa tento dopyt zvýši, pre naše zdravie to bude len prospešné.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

V programe by sa mal klásť doraz i na výchovu detí k zdravej výžive. Ako konkrétne chcete deťom vysvetľovať jej dôležitosť?

Nenariaďujeme tu žiadne presné kroky. V Bruseli sa nerozhoduje o úplne všetkom. Je na krajinách a ich národných úradoch, aby sa rozhodli, aké východné opatrenia tu chcú použiť.

Deti by mohli napríklad navštevovať farmy. Pijú síce mlieko, ale mnohé z nich nikdy nevideli, ako sa mlieko „vyrába“. Bolo by dobré, keby sa takýmto spôsobom vytvorilo akési prepojenie medzi výrobcami a spotrebiteľmi.

Keby ste boli šéfkuchárom v školskej jedálni, ako menu by ste deťom podávali?

V zime by som určite všetkým deťom na obed varil zeleninovú polievku.

A ešte jedna posledná otázka. Aké je vaše najobľúbenejšie ovocie?

Medzi raňajkami a obedom si rád zahryznem do jablka. Viete, ako sa hovorí. Jedno jablko denne drží doktora ďaleko od tela.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Potrebujeme ďalšie účinné opatrenia na zastavenie nárastu cien potravín

Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali so zástupcami Komisie o neustále sa zvyšujúcich cenách potravín a s tým súvisiacimi dopadmi …

Consent choices