BSK: Tri župné školy zabojujú o menu pre Brusel

Bratislavský samosprávny kraj organizuje spolu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a so Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli „Týždeň slovenskej kuchyne“, ktorý sa uskutoční v novembri priamo v Bruseli  v rámci SK PRES 2016. Počas neho budú v kantínach Európskej komisie variť študenti župných škôl slovenské jedlá. O víťazovi však musí ešte rozhodnúť marcová súťaž troch stredných škôl. 

„Je to skvelá možnosť odprezentovať školy a talenty mladých učňov v Bruseli a zároveň aj bratislavský región. Pre samotných študentov je to navyše veľká škola. Nielen že uvidia priamo centrálu Európskej únie, ale majú možnosť spoznať prácu profesionálov a to je samostatným cieľom,“ vyjadril podporu študentom bratislavský župan Pavol Frešo.

Súťaž sa uskutoční zajtra 8. marca na SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave. Súťaž rozhodne, aké menu sa bude variť v Bruseli počas Týždňa slovenskej kuchyne. V súboji o víťazné menu sa popasujú tri školy gastronomického zamerania v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a to SOŠ gastronómie a hotelierstva na Farského 9 v Bratislave, Hotelová akadémia na Mikovíniho 1 v Bratislave a SOŠ hotelových služieb a obchodu na Pántoch 9 v Bratislave.

Viac..  Minister Korčok otvoril online podujatie: Oživenie dôvery a spolupráce v Európe vo svetle 30. výročia podpísania Parížskej Charty

Súťažný tím bude tvoriť jeden majster a dvaja žiaci. Spolu musia počas štyroch hodín – od 7:30 do 11:30 – pripraviť päť porcií jedla a jednu prezentačnú. Kompletné menu bude pozostávať zo studeného predjedla, polievky, 2x hlavného jedla, dezertu a nápoja. Po dovarení bude pol hodina na prípravu prezentačnej porcie pre hodnotiacu komisiu.

Samotná degustácia jedál sa uskutoční v čase od 12:00 do 14:00 hodiny. Degustovať a hodnotiť budú predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ako aj odborníci na gastronómiu zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Po 14tej hodine bude vyhodnotená najlepšia škola, ktorá pripravila top menu. Práve to sa bude podávať v kantínach Európskej komisie v Bruseli počas novembrového Týždňa slovenskej kuchyne.

Bratislavská župa aj takýmito aktivitami rozvíja a podporuje duálne vzdelávanie a  centrá odborného vzdelávania a prípravy, ktorých kohézna politika je podporovaná v Bratislavskom samosprávnom kraji aj v súčasnom programovom období.

O dac

Avatar

Odporúčame pozrieť

alkohol

Súkromné pálenie alkoholu sa rušiť nebude. Rezort dostal povolenie od Európskej komisie

Na Facebooku minister financií SR Eduard Heger informoval, že sa súkromné pálenie alkoholu na Slovensku …