Summit Únie označí balkánsku migračnú trasu za uzavretú

BRUSEL – Migračná kríza bude hlavnou témou pondelkovej mimoriadnej schôdze premiérov a prezidentov krajín Európskej únie s predsedom tureckej vlády Achmetom Davutogluom v Bruseli. Lídri dvadsaťosmičky ale budú diskutovať tiež o tom, ako v súčasnej situácii podporiť Grécko.

Podľa návrhov záverečnej deklarácie tiež oznámia, že balkánska migrančná trasa je uzavretá.

Turecko je pre Európsku úniu kľúčovou krajinou od minuloročnej jesene. Únia ale stále čaká na výrazné zníženie počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez Egejské more prichádzajú do Grécka. Situácia v Turecku a kroky Ankary budú významnou časťou pondelkovej bruselskej diskusie.

Zrýchlenie procesu

Turci začínajú od Grécka preberať späť utečencov, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú ochranu. Na stretnutí budú lídri zrejme žiadať zrýchlenie a rozšírenie tohto postupu.

Davutoglu najskôr bude chcieť naopak počuť detaily možného európskeho plánu, podľa ktorého by krajiny Únie dobrovoľne umožnili príchod určitému počtu sýrskych utečencov v Turecku.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Hromadenie migrantov

Potom, čo krajiny na Balkáne začali uzatvárať svoje hranice, sa v Grécku začali hromadiť migranti a krajina, ktorá je stále v hlbokých hospodárskych problémoch, tak smeruje k humanitárnej kríze. Premiéri a prezidenti krajín Únie sa preto budú zaoberať tiež otázkou, ako Aténam pomôcť nielen s ochranou hraníc, ale tiež so zrýchlením azylových procedúr a riešením situácie samotných utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices