EÚ bude s Tureckom ďalej rokovať o migrantoch, detaily doladí o týždeň

BRUSEL – Európska únia bude pokračovať v rokovaniach s Tureckom o balíku opatrení na zvládnutie migračnej krízy, ako sú zjednodušenie vízového režimu a dodatočné finančné požiadavky Ankary. Definitívna dohoda má padnúť na budúcotýždňovom summite EÚ, ktorý sa uskutoční 17. a 18. marca. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ-Turecko to v noci na utorok povedal predseda Európskej rady Donald Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Podľa Davutogla štáty EÚ už v zásade akceptovali urýchlenie liberalizácie vízového režimu pre tureckých občanov. „Dúfame, že najneskôr do konca júna budú môcť tureckí občania cestovať do schengenského priestoru bez víz,“ vyhlásil turecký premiér.

Principiálnu zhodu medzi EÚ a Tureckom na nových spôsoboch obmedzenia nelegálnej migrácie potvrdil aj Juncker. EÚ bude podľa neho môcť vrátiť do Turecka nelegálnych sýrskych utečencov. Aby však Turecko nezostalo s týmto bremenom osamotené, EÚ by mala na oplátku legálnym spôsobom prijať za každého vráteného Sýrčana jedného sýrskeho vojnového utečenca.

Musí to skončiť

Podľa pôvodných predpokladov sa do záverečnej deklarácie zo summitu nedostala pasáž, že tzv. balkánska migračná trasa bude vyhlásená za uzavretú. „Neregulárne migračné toky na trase cez západný Balkán sa musia skončiť,“ uvádza aktualizovaná verzia dokumentu. Proti takejto formulácii mali najväčšie výhrady Nemecko a Grécko.

Tusk krátko pred tlačovou konferenciou na Twitteri napísal, že „dni nekontrolovanej migrácie do Európy sa skončili“ a že turecký premiér potvrdil, že jeho krajina vezme späť nelegálnych migrantov zadržaných v tureckých vodách. Vyjadril sa aj k slobode médií v Turecku, keď napísal, že v súvislosti s migračnou krízou EÚ nemôže byť ľahostajná k obavám o slobodu prejavu v tejto krajine.

Nečakané požiadavky

Dosiahnutie konsenzu na pondelňajšom summite, ktorý sa nakoniec skončil 30 minút po polnoci, zmarili nečakané požiadavky Turecka. Nespokojnosť vyvolal návrh, aby Turecko prijalo späť všetkých nelegálnych migrantov nachádzajúcich sa na gréckych ostrovoch vrátane Sýrčanov, zatiaľ čo EÚ zoberie z Turecka iba sýrskych utečencov podľa schémy jeden za jedného.

Znamená to, že krajiny EÚ zoberú jedného sýrskeho utečenca z Turecka za každého Sýrčana z gréckych ostrovov vráteného na turecké územie.
Európska únia by tiež mala poskytnúť dodatočné tri miliardy eur do konca roka 2018. Táto finančná pomoc sa bude prioritne zameriavať na poskytnutie prístrešia pre sýrskych utečencov, na zlepšenie ich zdravotných podmienok, zabezpečenia školskej dochádzky pre ich deti a zjednodušenie prístupu utečencov na turecký trh práce.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Pozitívne hodnotenie

Pred summitom o nových požiadavkách vedeli iba nemecká kancelárka Angela Merkel a holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina momentálne predsedá v EÚ; s oboma politikmi rokoval turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu večer.

Samotná Merkel hodnotila diskusie na summite ako pozitívne, pričom sa podarilo dosiahnuť „kvalitatívny krok vpred“. Rokovania o členstve Turecka v EÚ považuje naďalej za otvorené, ale momentálne nie sú na programe dňa. Konflikt v Sýrii a iné krízy však jasne ukázali, aké dôležité je mať s Tureckom strategické vzťahy. „Úzka spolupráca s Tureckom je v absolútnom geopolitickom záujme,“ vyhlásila Merkel.

Krok vpred

Grécky premiér Alexis Tsipras varoval po summite EÚ-Turecko pred prehnanou eufóriou. Výsledky krízovej schôdzky boli podľa neho iba krokom vpred, musia však nasledovať ďalšie. „Súčasné zábery z (gréckej obce) Idomeni, z našich severných hraníc, sú tragické,“ povedal Tsipras. Je veľkou chybou myslieť si, že tento problém sa týka len migrantov a krajín, ktorými prechádzajú. Ak sa bude EÚ naďalej dopúšťať tejto chyby, následky budú závažné, dodal.

Poľská premiérka Beata Szydlo po summite povedala, že ak sa bude dohoda medzi EÚ a Tureckom plne realizovať, bol by to veľký krok smerom k vyriešeniu migračnej krízy v Európe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices