Rozporuplné očakávania občanov: Jedni sú za väčšiu, iní za menšiu prítomnosť Európy

“Prieskum verejnej mienky Friedrich-Ebert-Stiftung v ôsmich európskych krajinách – Aktuálna paušálna debata ohľadom väčšej alebo menšej prítomnosti Európy sa míňa s očakávaniami občanov tohto kontinentu,” vraví Kurt Beck, riaditeľ Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) s ohľadom na výsledky aktuálneho prieskumu verejnej mienky.

Na obsiahlu štúdiu verejnej mienky ohľadom politiky sa v septembri a októbri 2015 pýtal Inštitút verejnej mienky 7-tisíc občanov v ôsmich krajinách (Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Španielsko, Švédsko, Česká a Slovenská republika). Výsledky ukazujú, že finančná kríza, kríza eura a utečenecká kríza spolu zanechali viditeľné stopy. Nielen hospodársky vývoj v členských štátoch, ale aj vnímanie Európskej únie a očakávania občanov sa rozchádzajú. Na jednej strane sú občania kritickí voči EÚ a zastávajú názor, že ich štát má povinnosti:

  • Opýtaní v piatich z ôsmich európskych štátov spájajú Európsku úniu skôr s nevýhodami ako výhodami.
  • Občania sa v spojitosti s politikou domácností a v sociálno-politických témach vyslovujú za vnútroštátne riešenia.

Na druhej strane si občania želajú európske riešenia pre iné politické oblasti:

  • Sú za lepšie prevzatie kompetencií na európskej úrovni v oblastiach zahraničnej politiky, bezpečnosti, zdanenia globálnych podnikov, ochrany údajov, dodávky energie a prisťahovalectva.
  • Väčšina ľudí si naďalej spája EÚ zásadne s pozitívnymi výdobytkami ako sloboda a demokracia.
  • Pre Nemecko je potešujúci výsledok štúdie, keďže väčšina občanov Európskej únie má v ňom silnú dôveru.
Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Kurt Beck stručne objasňuje výsledky: „Pre centrálne problémy si európska verejnosť predstavuje jasné európske odpovede a aj väčšiu prítomnosť Európy. Súčasne sa ale na inom mieste občania zasadzujú o vnútroštátne riešenia.“ Riaditeľ Friedrich-Ebert-Stiftung dodáva na zamyslenie: „V časoch krízy by mala politika brať tieto očakávania vážne.“

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices