Tuniskej ekonomike má pomôcť dovážanie olivového oleja do EÚ bez platenia cla

Pre posilnenie tuniskej ekonomiky schválili poslanci Európskeho parlamentu 70 000 ton olivového oleja, ktoré majú byť dovezené na európsky trh bez cla v rokoch 2016 a 2017. Zároveň je potrebné vykonať požiadavky Európskej komisie, ktoré majú posúdiť vplyv na európskych producentov olivového oleja.

„Tunisko má za sebou dlhú cestu od arabskej jari a ako jedna z mála krajín skutočne dosahuje prechod k demokracii. Práve preto boli terčom teroristických útokov, ktoré mali strašný vplyv na cestovný ruch, ale aj na hospodárstvo bojujúce s hospodárskou krízou. Je dôležité, aby Európska únia vyjadrila svoju solidaritu a pomohla konkrétnymi opatreniami, ktoré podporia ekonomiku okamžite,“ povedala spravodajkyňa Marielle de Sarnez.

Súčasťou podpory sú aj opatrenia, ktoré majú v polovici obdobia zistiť efektívnosť tohto postupu. V prípade, že sa ukáže, že sú európski producenti oleja poškodzovaní, dôjde k zmenám. Tiež bola zamietnutá možnosť predĺžiť túto núdzovú pomoc na dlhšie ako pôvodné dva roky.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Pre podporu sa Únia rozhodla po teroristických útokoch z marca a júna 2015, ktoré prehĺbili hospodársku krízu a značne znížili príchod turistov do krajiny. Na základe predchádzajúcich obchodných dohôd doviezla Únia z Tuniska v rokoch 2012 až 2015 približne 288 000 ton oleja.

O vik

Odporúčame pozrieť

utecenci

PREHĽAD: Toto sú nové údaje o príchodoch migrantov do Talianska

Od 1. januára do 21. marca 2018 prišlo do Talianska 6161 migrantov, čo je o …

Consent choices