V záujme utečencov musíme spolupracovať s Tureckom, tvrdí predseda EP Martin Schulz

V záujme utečencov musíme spolupracovať s Tureckom, povedal v pondelok 7. marca po stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom predseda Parlamentu Martin Schulz. Spoločne diskutovali nielen o utečeneckej kríze, ale i o kontrole hraníc, liberalizácii vízového režimu pre občanov Turecka a o slobode tlače v krajine. Ich stretnutie predchádzalo spoločnej schôdzi štátnych predstaviteľov európskej dvadsaťosmičky s tureckou vládou ohľadne opatrení na zastavenie prílivu utečencov.

Po svojom stretnutí s tureckým premiérom sa Martin Schulz v krátkosti prihovoril novinárom. „Vzťahy s Tureckom boli, sú a zostanú zložité, no v záujme utečencov potrebujeme spolupracovať,“ povedal im. Varoval pritom, že utečenecká kríza by mohla prerásť do krízy humanitárnej. „A práve preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách,“ dodal.

Schulz s Davutoglom hovoril i o tureckom denníku Zaman, ktorý po piatkovom súdnom rozhodnutí podlieha kontrole štátu. „S premiérom som mal veľmi otvorenú výmenu názorov, počas ktorej nesúhlasil s mojím uhlom pohľadu. Myslím si, že toto nie je žiadne prekvapenie. Trval som na tom, že v Európskej únii je sloboda médií kľúčovou súčasťou našej európskej identity. Premiér situáciu vysvetlil zo svojho pohľadu.“

Martin Schulz bol pozvaný i na stretnutie hláv štátov s Tureckom ohľadne migrácie. Povedal tu, že európsko-turecké partnerstvo musí byť vybudované na vzájomnej dôvere a otvorených rozhovoroch. Zdôraznil pritom, že EÚ a Turecko potrebujú jeden druhého a že prioritou pre oboch by mal byť boj proti prevádzačom a ilegálnym imigračným sieťam.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

V Turecku je momentálne registrovaných viac ako dva a pol milióna sýrskych utečencov. Veľká väčšina z tých, ktorí minulý rok prišli do Európy, sa k nám dostala práve cez túto krajinu. V dňoch od 8. do 11. februára vycestovali o Turecka dve delegácie poslancov EP o zámerom zhodnotiť situáciu v miestnych utečeneckých táboroch.

O dac

Odporúčame pozrieť

Turecko

EÚ je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu …

Consent choices