Poslanci schválili reformu pravidiel na boj proti prenosným chorobám zvierat

Európsky parlament v utorok schválil nariadenie zavádzajúce nové opatrenia na predchádzanie a zastavenie šírenia zvieracích chorôb, napríklad vtáčej chrípky, ktoré sú prenosné na iné zvieratá a často aj na ľudí. Legislatívny text, na ktorého znení sa poslanci neformálne dohodli s Radou (ministrov) EÚ v júni 2015, kladie zvýšený dôraz na prevenciu a odráža dosiahnutý vedecký pokrok.

„Schválenie novej právnej úpravy v oblasti zdravia zvierat je veľkým víťazstvom. Tento zákon umožňuje tri veci. Po prvé, spája zdravie a dobré životné podmienky zvierat so zdravím ľudí. Táto priama súvislosť nám spolu s dôrazom na zodpovedné používanie antibiotík pomôže v boji proti antimikrobiálnej rezistencii. Po druhé, umožňuje zodpovedným orgánom a chovateľom zamerať sa viac na prevenciu a kontrolu prenosných chorôb zvierat. A po tretie, nahrádza približne 40 legislatívnych aktov jedinou základnou právnou normou,“ uviedol parlamentný spravodajca Jasenko Selimovic (ALDE, SE).

Prevencia: Zásada dobrého chovu a zodpovednej aplikácie antibiotík

Nové pravidlá kladú v súlade s dlhodobou pozíciou Európskeho parlamentu väčší dôraz na prevenciu a v tejto súvislosti jasne definujú povinnosti chovateľov, obchodníkov a ďalších profesionálov v oblasti starostlivosti o zvieratá – napríklad veterinárov, ale aj vlastníkov domácich spoločenských zvierat.

Všetci chovatelia, vlastníci či obchodníci so zvieratami sa budú napríklad musieť držať zásad dobrého chovu zvierat a obozretného a zároveň zodpovedného používanie veterinárnych liekov.

Veterinári by mali zohrávať aktívnu úlohu pri zvyšovaní povedomia o vzájomnom pôsobení medzi zdravím zvierat, ich dobrými životnými podmienkami a ľudským zdravím. Chovateľov by tiež mali dôslednejšie informovať o odolnosti zvierat voči liečbe – vrátane antimikrobiálnej rezistencie, a jej dôsledkoch.

Európska komisia sa v tejto súvislosti zaviazala monitorovať mieru využívania antibiotík pre zvieratá v členských štátoch EÚ a pravidelne zverejňovať s tým súvisiace údaje.

Rýchle, transparentné, inkluzívne a vedecké rozhodnutia

Nové nariadenie umožní Komisii bezodkladne prijať opatrenia s okamžitou účinnosťou, ktoré by mali zabrániť šíreniu chorôb s veľmi významným dopadom na verejné zdravie a poľnohospodársku produkciu.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Poslanci tiež presadili, aby sa v rámci procesu aktualizácie zoznamu najzávažnejších prenosných zvieracích chorôb zohľadňovali stanoviská Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Zaistili tiež, aby sa na vypracovaní a aktualizácii pohotovostných plánov podieľali organizácie združujúce chovateľov, veterinárnych lekárov, ochrancov práv zvierat a ďalšie zainteresované strany.

Lepšia starostlivosť a boj proti nelegálnemu obchodu s domácimi zvieratami

Všetky opatrenia zamerané na prevenciu a kontrolu chorôb musia zohľadňovať dobré životné podmienky zvierat, vrátane túlavých zvierat, s cieľom ušetriť ich akejkoľvek bolesti, strachu alebo utrpenia, ktoré nie je nevyhnutné, uvádza sa v schválenom nariadení..

Parlament tiež v kompromisnom texte presadil povinnú registráciu profesionálnych chovateľov a obchodníkov so spoločenskými zvieratami. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť šíreniu ochorení prenášaných túlavými alebo nelegálne predanými domácimi zvieratami.

Poslanci v rámci dohody s ministrami zároveň poskytli Komisii právomoc primäť členské štáty k zavedeniu vnútroštátnych databáz psov, mačiek či iných spoločenských zvierat, ak to bude nevyhnutné z pohľadu prevencie šírenia chorôb alebo vysledovateľnosti daných zvierat.

Ďalší postup

Poslanci prijali návrh právnych predpisov v oblasti zdravia zvierat na začiatku druhého čítania bez hlasovania. Nakoľko Rada (ministrov) EÚ odobrila nové nariadenie už v decembri 2015, po dnešnom schválení zo strany EP môže byť jeho text publikovaný v Úradnom vestníku EÚ. Do platnosti vstúpi po dvadsiatich dňoch, účinnosť nadobudne po piatich rokoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices