Filippo Grandi
Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi sa prihovára poslancom EP. PHOTO: © European Union 2016.

Vysoký komisár OSN pre utečencov: EÚ prežíva okamih pravdy, v ktorom by mala potvrdiť svoje hodnoty

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na úvod rozpravy s vysokým komisárom OSN pre utečencov Filippom Grandim poukázal na trvalé úsilie EP o potláčanie všetkých foriem násilia na ženách, či už v ich domácich krajinách, pri úteku alebo pri príchode na územie EÚ. Filippo Grandi vyzval Úniu, aby potvrdila svoje hodnoty a odmietla automatickú celoplošnú návratovú politiku bez ochranných ustanovení.

Martin Schulz vzdal počas rozpravy hold aktivistke za ľudské práva Berte Càceres a vyzval vládu Hondurasu, aby prijala všetky potrebné opatrenia na vypátranie a odsúdenie jej vrahov.

Filippo Grandi zdôraznil, že na čele 20% rodín, ktoré utekajú zo Sýrie, stoja ženy. Pripomenul tiež, že od začiatku roka 2016 je počet osamote cestujúcich žien, tehotných žien a žien s deťmi vyšší, ako počet prichádzajúcich mužov. „Dievčatá a ženy sú neúmerne vystavované násiliu a sexuálnemu obťažovaniu zo strany zločineckých sietí a prevádzačov,“ uviedol a vyzval na zavedenie bezpečných azylových ciest, ktoré by umožnili obísť obchodníkov s ľuďmi.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices