Do Grécka od začiatku roka priplávalo vyše 137 000 migrantov, tvrdí OSN

ATÉNY – Do Grécka priplávalo po mori z Turecka od začiatku roka vyše 137 000 utečencov. Polovicu tvorili Sýrčania, štvrtinu Afganci a asi 17 percent Iránčania. Šesťdesiat percent z celkového počtu boli ženy a deti. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Potom, čo krajiny na takzvanej balkánskej trase nedávno obmedzili vstup utečencov na svoje územia, uviazlo v Grécku asi 42 000 migrantov. Najkritickejšia je situácia na macedónskej hranici na priechode Idomeni, kde naviac v posledných dňoch husto pršalo. Pre zlé podmienky sa niekoľko stoviek ľudí podľa agentúry DPA rozhodlo miesto opustiť.

Stovky odišli

Okolo 800 ľudí má zbalené veci, asi 200 migrantov v noci zo štvrtku na piatok odcestovalo, uviedol spravodajca DPA z miesta. Stále tam ale podľa neho zostáva vyše 12 500 utečencov.

Migranti na priechode Idomeni sú podľa spravodajca DPA informovaní vo svojich rodných jazykoch o tom, že balkánska trasa je uzavretá. Ľuďom odporúčajú, aby išli do prijímacích zariadení na juh od hraníc a k Aténam.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Migranti na ceste

Za minulý rok priplávalo do grécka podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov 856 723 migrantov a tento rok ich bolo už 137 056. Od vlaňajšieho leta klesá počet mužov medzi utečencami prichádzajúcimi do Grécka. Zatiaľčo vlani v júni tvorili muži 73 percent celkového počtu, minulý mesiac ich bolo 38 percent.

Podiel žien a detí medzi migrantmi prichádzajúcimi do Grécka sa od vlaňajšieho júna zdvojnásobil- V prípade žien z 11 na 22 percent a v prípade detí ešte viac z 16 na 40 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices