Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 9. týždňa 2016

Fíni sa dostali z recesie

FÍNSKO: Hrubý domáci produkt [HDP] Fínska sa v roku 2015 zväčšil o 0,4 %. Krajina sa tak po troch rokoch poklesu výkonu ekonomiky vrátila k rastu. Vyplýva to z aktualizovaných údajov, ktoré minulý týždeň zverejnil štatistický úrad krajiny. „Vo štvrtom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku fínsky HDP vzrástol o 0,1 % a v medziročnom porovnaní sa zväčšil o 0,6 %. Fínska ekonomika sa pod tlakom série domácich a externých faktorov stále nevrátila na úroveň predkrízového roku 2008,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Hospodárstvom otriasla kríza v papierenskom priemysle a postupný úpadok spoločnosti Nokia, ktorý skončil predajom jej divízie mobilných telefónov, na jej výkon negatívne vplýva aj recesia v susednom Rusku. Európska komisia aktuálne predpovedá Fínsku v roku 2016 posilnenie výkonu ekonomiky o 0,5 %. To by bola po Grécku najnižšia miera rastu v rámci celej EÚ.

ČÍNA: Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle vo februári klesla na 4 – ročné minimum a čínski predstavitelia čelia čoraz väčšiemu tlaku, aby v spomaľujúcej sa ekonomike zaviedli dodatočné stimuly. Index nákupných manažérov [PMI] v odvetví podľa údajov, ktoré uplynulý týždeň zverejnila agentúra Markit, oslabil na 49 bodov z januárových 49,4 bodu. Bol to najhorší výsledok od novembra 2011 a pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa nachádzal už siedmy mesiac v rade. Spracovateľský sektor čelí tlaku pre slabý dopyt na domácom, ako aj na zahraničnom trhu a pre nadbytočné kapacity v kľúčových odvetviach, vrátane energetiky a oceliarstva. Tieto výzvy znižujú účinnosť krokov centrálnej banky zameraných na podporenie ekonomiky. Navyše pokles celkových nových objednávok a objednávok na export naznačuje, že priemyselná produkcia bude v najbližších mesiacoch stagnovať.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

RUSKO: Produkcia ropy v Rusku vo februári dosiahla 10,88 mil. barelov ropy denne. Bol to rovnaký objem ako v januári, pričom išlo o najvyššiu úroveň ťažby za takmer 30 rokov. Vyplýva to z údajov ruského ministerstva energetiky zverejnených v stredu. Údaje sú prvým opatrným signálom, že Rusko dodržuje sľub a zmrazilo ťažbu. K tomuto kroku sa Rusko zaviazalo minulý mesiac v Dohe. Moskva prisľúbila, že produkciu udrží na úrovniach z januára. Tento krok má podporiť ceny ropy.

NEMECKO: Nemecko odmieta výzvy na to, aby Grécko dostalo viac času na dosiahnutie rozpočtových cieľov, na ktorých sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi. Dôvodom je problém krajiny s migračnou krízou. Uviedol to počas víkendu hovorca nemeckého ministra financií. Podľa jeho slov by sa otázka migrantov a programu pomoci pre Grécko nemala miešať. Týmito slovami reagoval na návrh šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, podľa ktorého by Grécko mohlo dostať viac času na riešenie rozpočtových problémov. Schulz upozornil, že migračná kríza sa dotýka Grécka viac ako iných krajín. Dôvodom je geografická poloha krajiny, čo spôsobuje dodatočné rozpočtové problémy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices