monika smolková
Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Každé tretie dieťa v EÚ je obézne, začíname dotovať zdravé desiaty

Na školách zrejme pribudne nový predmet o zdravom životnom štýle! A nielen u nás, ale v celej európskej 28čke. Každé tretie dieťa v EÚ má totiž nadváhu a Európsky parlament chce takto začať s osvetou. A na školách zriadia aj semináre o zdravom jedení, ktoré by mali byť pre deti povinné.

Pijeme najmenej mlieka

Z celej Európskej 28čky sú to práve Slováci, ktorí pijú najmenej mlieka. Europoslanci tak hovoria o tom, že mlieko potrebujeme ako soľ. „Európska únia uvoľňuje 1,5 miliardy EUR na zdravé desiate pre deti v školách,“ hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik.

Zdravé desiaty majú obsahovať práve spomínané mlieko, ale aj ovocie, či zeleninu. Dotovať sa budú pre deti na prvom stupni od prvú po štvrtú triedu. Deti by mali mať tiež povinné semináre o zdravom životnom štýle. Podľa europoslanca Ivana Štefanca si tak osvoja návyky, ktoré si neskôr môžu zobrať aj do ďalšieho života.

“Každé tretie dieťa v EÚ je obézne, pokiaľ nezačneme s týmto programom, o chvíľu zistíme, že každé druhé dieťa je obézne,“ upozorňuje Monika Smolková.

Zakázané v dotovaných desiatách budú všetky sladidlá, či umelé dochucovadlá. Program zdravej desiaty bude vo všetkých členských krajinách Únie. “Programy sú spojené nielen s konzumáciou, ale aj určitou výchovou a vysvetľovaním prečo je táto konzumácia dôležitá,“ hovorí ďalšie europoslankyňa, Anna Záborská.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Nový predmet o zdravom životnom štýle

Rokuje sa o tom, že by sa na všetkých základných školách v Únii zaviedol povinný predmet o zdravom životnom štýle. Dohoda by mala padnúť ešte v tomto roku. Podľa štatistík napríklad dospievajúce deti zjedia iba 30 – 50 % odporúčaného denného príjmu ovocia a zeleniny. Podľa europoslanca Miroslava Mikolášika by si tým pomohli mnohé rodiny: “Tieto opatrenia pomôžu aj deťom z chudobnejších rodín mať minimálne dva krát do týždňa takúto kvalitnú desiatu.”

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices