Na Slovensku máme najdrahšie maslo a syr. Za väčšinou potravín sa oplatí do Poľska.

Je všeobecne známe, že Slováci obľubujú nákupnú turistiku. A nie bezdôvodne. „Celková cenová hladina je u nás, spomedzi krajín V4, najvyššia. Čo to však presne znamená? Na to, koľko nás stoja konkrétne produkty, ktoré väčšina z nás pravidelne kupuje, sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch. Vychádzali sme z prieskumu spotrebiteľských cien,“  uviedol analytický tím Poštovej banky. Správa Consumer Prices Research vydaná Európskou komisiou uvádza indikatívne ceny pre vybrané tovary a služby v jednotlivých krajinách Európskej únie. Ceny uvedené v tabuľke nie sú priemernými cenami za dané potraviny v krajine, ale ich konkrétnych druhov podľa špecifikácie Európskej komisie. V prípade Maďarska, Poľska a Českej republiky mohol ceny ovplyvniť aj kurzový vývoj lokálnych mien voči euru.

Záznam na celú obrazovku 11. 3. 2016 124651.bmpCelkovej cenovej úrovni samozrejme zodpovedá aj výška cien konkrétnych produktov. Kým v Česku je, podľa posledných dostupných údajov za rok 2014, lacnejšie „len“ o – 7 %, v Maďarsku a Poľsku je rozdiel výraznejší. U našich južných susedov sú ceny nižšie až o – 17 % a u tých severných až o takmer pätinu. Práve Poľsko má prvenstvo. Ceny potravín a nealko nápojov sú tam v rámci celej EÚ najnižšie. To vysvetľuje aj fakt, že za väčšinu nami vybraných potravín, z ktorých prevažnú časť nájdeme v každej domácnosti, zaplatíme najmenej práve u našich severných susedov. Až o takmer polovicu lacnejšie tam môžeme nakúpiť jablká alebo zemiaky. Mliečne výrobky, ako krémový syr alebo maslo, majú o približne – 40 % nižšiu cenovku. O zhruba tretinu nižšie ceny možno nájsť napríklad pri bielom cukre, vajciach, čerstvom kurčati, kuracích prsiach, či mlieku.

Spomínaný krémový syr, maslo, ale napríklad aj olivový olej, či pomarančový džús máme, v rámci krajín V4 a Rakúska, najdrahšie práve na Slovensku. Naopak, ani jedna položka z nami vybraných produktov, nemá u nás najnižšiu cenovku.

V Česku sa nám oplatí nakúpiť dlhozrnnú ryžu, vajcia, soľ, ale napríklad aj čierny čaj, či cigarety. U našich južných susedov, v Maďarsku, možno nájsť najlacnejšiu bielu múku, ovocné jogurty, rastlinný olej, mliečnu čokoládu, ale aj sýtené minerálky, či pivo.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Obľúbenou nákupnou destináciou je, najmä pre Slovákov žijúcich v okolí hlavného mesta, Rakúsko. Celková cenová hladina je tam v porovnaní so Slovenskom vyššia o viac ako polovicu. Tomu zodpovedá aj fakt, že za drvivú väčšinu tovarov z nami vybraného nákupného zoznamu zaplatíme, spomedzi našich susedov, najviac práve tam. Viac ako trojnásobne si tam môžeme priplatiť za soľ. O viac ako 100 % vyššie cenovky tam však môžeme nájsť aj pri bielej múke, čerstvom kuracom mäse, zemiakoch, rastlinnom oleji, či čiernom čaji. Drahšie sú však napríklad aj ovocie a zelenina, ako jablká, banány a paradajky. Priplatíme si ale aj pri margaríne, ovocných jogurtoch, či čerstvom mlieku. Aj obľúbený nápoj Slovákov, pivo, či cigarety majú vyššie cenovky. Naopak, ušetriť tam môžeme napríklad za nákup masla, olivového oleja alebo pomarančového džúsu.

Ak by sme sa rozhodli nakúpiť všetky položky nami vybraného nákupného zoznamu, najlacnejšie by nás takýto nákup mohol vyjsť v Poľsku, kde by sme zaň utratili o zhruba pätinu menej ako na Slovensku. Naopak, najdrahšie by nás stál v Rakúsku a priplatili by sme si približne 30 %. Vo všetkých prípadoch je ale nevyhnutné spomenúť, že ceny jednotlivých tovarov sa môžu líšiť aj v nadväznosti na ich kvalitu. V prípade Rakúska si Slováci zvyknú pochvaľovať práve tú, kým v prípade poľských produktov, ktoré sú výrazne lacnejšie ako tie naše, je kvalita často diskutovanou a kontroverznou témou.      

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices