Poslanci pomáhajú Tunisku. Podporili bezcolný dovoz olivového oleja

Teroristické útoky v roku 2015 výrazne ovplyvnili turizmus Tuniska a zasiahli aj jeho ekonomiku. Práve tú chcú poslanci Európskeho parlamentu podporiť konkrétnymi opatreniami. O dohodách a obchode s Tuniskom sa hovorí už od októbra 2015.

Členovia európskeho parlamentu chcú posilniť ekonomiku Tuniska. 475 hlasmi podporili plány na bezcolné dovážanie 70 000 ton panenského olivového oleja v rokoch 2016 až 2017. Okrem toho však navrhli aj opatrenia na záruku bezpečnosti. Voči Európskej komisii vzniesli požiadavku, aby neskôr posúdila prijaté kroky. Týmto chcú predísť prípadnému ohrozeniu veľkých producentov oleja v Európskej únii ako sú Španielsko, Grécko či Taliansko. Okrem toho žiadajú aj sledovanie importov.

Pred hlasovaním vyjadrila svoj názor na situáciu Tuniska poslankyňa Marielle de Sarnez. Podľa jej slov mali teroristické útoky v roku 2015 katastrofálne dopady na turizmus a spolu s tým aj na ekonomiku krajiny. Európska únia by podľa poslankyne mala vyjadriť solidaritu s obyvateľmi a pomôcť im konkrétnymi krokmi.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Celkový objem dovážaného oleja sa nezvýši, Tunisko bude však oslobodené od poplatkov spojených s vyvážaním. Za jeden rok je kvóta importu stanovená na 35 000 ton.

O jen

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices