benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Členské štáty musia postupovať pri kontrole plnenia daňových povinností veľkých firiem prísnejšie

Automatizovaná výmena daňových informácií o nadnárodných spoločnostiach medzi 28 členskými štátmi Európskej únie (EÚ) je krok správnym smerom. Problémom je množstvo výnimiek, ktoré boli do tohto nástroja presadené zástupcami jednotlivých krajín.

Európska komisia má na reguláciu a fungovanie daňových systémov členských štátov len veľmi obmedzený dosah. „Tie zostávajú v rukách národných vlád, ktoré si túto kompetenciu strážia a dohliadajú aj na plnenie daňových povinností,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Pretrvávajúcim problémom z hľadiska efektívneho boja proti daňovým únikom je správanie sa veľkých korporácií prelievajúcich peniaze z európskych krajín s riadnym daňovým systémom do tzv. daňových rajov.

„Zásady automatizovanej výmeny v EÚ idú síce nad štandard, ktorý stanovila OECD, no stále to nie je dosť. Prijaté výnimky umožnia daňovým správam členských krajín odvolávať sa na daňové tajomstvo či iné administratívne prekážky. Nebudú tak nútené vzájomne zdieľať informácie,“ uviedla europoslankyňa. Prísnejšie pravidlá sa zároveň nemajú vzťahovať na všetky veľké podniky, ktoré spadajú do tejto kategórie a ich obrat presahuje 50 miliónov eur, ale len na najväčšie spoločnosti s obratom nad 750 miliónov eur. „Takých je asi len 10 % z nadnárodných korporácií v EÚ. Členské štáty jednoznačne musia postupovať pri kontrole plnenia daňových povinností veľkých firiem prísnejšie. Pozornosť je stále zameraná najmä na malých a stredných podnikateľov, či samotných občanov, ktorí následne nesú ťarchu napĺňania štátnych pokladníc. Práve ich je pritom potrebné oveľa viac chrániť,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices