Rozprava o ľudských právach v Egypte. Prípad talianskeho študenta Giulia Regeniho

Giulio Regeni, taliansky študent, ktorý robil doktorandský výskum o odborových organizáciách v Egypte bol od 26.1.2016 nezvestný. O deväť dní na to bolo v Káhire nájdené jeho telo nesúce stopy mučenia. Médiá a organizácie na ochranu ľudských práv majú podozrenie, že do prípadu boli zapojené miestne bezpečnostné služby. Egyptské úrady to však zamietajú. V rámci pravidelných rozpráv o prípadoch porušovania ľudských práv plénum rokovalo a hlasovalo aj o situácii v Egypte a Regeniho prípade.

EÚ považuje Egypt za svojho dôležitého strategického partnera, no Európsky parlament opakovane vyjadril svoje obavy týkajúce sa obmedzovania ľudských práv, pluralizmu a zásad právneho štátu v tejto krajine.

„Na situáciu v Egypte sme sa v posledných mesiacoch zamerali prostredníctvom viacerých naliehavých uznesení. Je to dôkazom toho, že Parlament je vážne znepokojený, čo by sa malo odraziť i na najvyššej úrovni vo vzťahoch medzi EÚ a Egyptom. Dodržiavanie ľudských práv a medzinárodných záväzkov je základným princípom dohôd medzi EÚ a Egyptom. A tieto záväzky je potrebné dodržiavať,“ vysvetľuje Elena Valenciano(S&D, ES), predsedníčka podvýboru pre ľudské práva.

Prípad Giulia Regeniho nie je ojedinelý

Na vzrastajúci počet nútených zmiznutí ako aj prípadov mučenia v policajnej väzbe upozorňovali viaceré organizácie občianskej spoločnosti. „Prípad Giulia Regeniho je len ďalším krutým a ohavným príkladom súčasnej znepokojujúcej situácie v oblasti ľudských práv v Egypte,“ hovorí Elena Valenciano.

„Pripomína nám to, že rešpektovanie ľudských práv by malo byť základom našich vzťahov s Egyptom. Naše uznesenia o naliehavých otázkach sa často týkajú konkrétnych prípadov, kde dúfame, že môžeme priniesť zmeny. Predstavujú pre nás aj prostriedok, ako dať dotknutým krajinám vedieť, aby prioritizovali ochranu a podporu ľudských práv a zabezpečili zodpovednosť za ich porušovanie,“ dodáva podpredseda výboru pre ľudské práva Cristian Dan Preda (EĽS, RO).

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ľudské práva sú pre Parlament prioritou

Európsky parlament sa už tradične snaží priťahovať pozornosť na porušovanie ľudských práva na celom svete. Vo štvrtok počas každého plenárneho zasadnutia poslanci rokujú o prípadoch porušovania ľudských práv a prijímajú tzv. uznesenia o naliehavých otázkach. Nie je to však žiadna formalita. Tieto naliehavé uznesenia majú na mieste činu svoj vplyv, niekedy väčší ako si myslíme. Predstavujú tak veľmi užitočný nástroj pre ochrancov ľudských práv a občiansku spoločnosť vo všeobecnosti,“ hovorí Elena Valenciano.

O konanie takejto debaty môže požiadať buď parlamentný výbor, medziparlamentná delegácia, politická skupina alebo najmenej štyridsať poslancov. Konferencia predsedov (predseda EP a predsedovia politických skupín) následne vypracuje zoznam maximálne troch záležitostí, ktoré budú predmetom rozpravy.

Poslanci monitorujú voľby na celom svete a dohliadajú na to, aby bola ochrana ľudských práv zakotvená i vo všetkých hospodárskych a obchodných dohodách, ku ktorým sa EÚ zaväzuje. Parlament okrem toho každý rok udeľuje Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorou odmeňuje významné osobnosti bojujúce za ľudské práva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices