Extrémistické tendencie nemá len Slovensko. Migračná téma valcuje svet

BRATISLAVA – Politické zemetrasenie nezažíva len Slovensko, ale aj Nemecko. Vzostup krajnej pravice zažili tri spolkové krajiny, v ktorých boli cez víkend voľby. Vďaka migračnej kríze sa do všetkých troch krajinských parlamentov dostala Alternatíva pre Nemecko, ktorá brojí proti utečencom.

Nemecko má za sebou takzvanú super volebnú nedeľu. Jediným skutočným víťazom v troch spolkových krajinách je antiimigračná populistická AfD, teda Alternatíva pre Nemecko. A to napriek tomu, že nezvíťazila ani v jednej, ale raketovo vyletela.

Spolkové voľby boli skúškou politiky Angely Merkel a jej vládnucej strany CDU. Ako kresťanskí, tak aj sociálni demokrati, teda štandardné strany utrpeli. Spoločný menovateľ je migračná kríza.

Katastrofálna politika

„Je to katastrofálna politika kancelárky Merkel, ktorá otvorila ľuďom oči. Je to jediný dôvod, prečo sme všade tak uspeli,“ povedala predsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko Frauke Petry.

Končia tak doterajšie vládnuce koalície. Strany víťazov môžu zostať, len si musia nájsť nových koaličných partnerov. „Politická mapa Nemecka sa mení. Predtým sme tu mali veľké konzervatívne strany a teraz malú populistickú. To je pre Nemecko nové,“ hovorí analytik berlínskej univerzity Gero Neugebauer.

Nástup krajnej pravice neteší všetkých Nemcov, historická pamäť nepustí.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Donald Trump

Nelegálna imigrácia nie je témou len u nás, v Nemecku, ale aj v Amerike. Získava s ňou hlasy u voličov aj miliardár a kandidát za republikánov Donald Trump.

Rovnako ako v Európe, mnohí za protiislamskú, či protihyspánsku rétoriku Trumpovi tlieskajú, iní ho vinia, že stavia bariéry a ploty. Protimigračnej rétorike sa teda darí aj v krajine, kde migrantov nemajú, ako je napríklad Slovensko, ale aj v Nemecku, Rakúsku, či Amerike.

Parazitovanie na kríze

„Parazitujú na kríze, s ktorou sa snažia jednotlivé vlády, alebo tie štandardné umiernené strany robiť. Veľakrát tieto strany okrem tejto antiimigračnej alebo xenofóbnej agendy nemajú žiadnu, ktorá by sa týkala efektívnych ekonomických alebo bezpečnostných tém,“ myslí si zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices