Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčák. Novinárov pred zasadnutím Rady najviac zaujímali vzťahy EÚ s Ruskom a nový prístup k Iránu. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Diskusia o Rusku ukázala veľkú mieru jednoty Únie

O ďalšom smerovaní vzťahov Európskej únie s Ruskom aj Iránom diskutovali ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na pravidelnom zasadnutí Rady pre zahraničné záležitosti (FAC)  v Bruseli.

„Najzásadnejšia diskusia bola o Rusku, ktorá ukázala veľkú mieru jednoty Únie,“ konštatoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. „V EÚ panuje jednota okolo hlavných princípov nášho angažovania sa s Ruskom, teda komunikácie v podobe kritického dialógu, v ktorom hovoríme o tom, v čom s Ruskom nesúhlasíme, ale aj o spolupráci tam, kde je Rusko súčasťou riešení,“ uviedol po skončení zasadnutia minister M. Lajčák.

Ministri EÚ diskutovali aj o ďalšom postupe voči Iránu po dosiahnutí dohody o jeho jadrovom programe. „Vymenili sme si názory na perspektívy budovania vzťahov po zrušení medzinárodných sankcií a hovorili o očakávaniach od rozbehnutých rokovaní, lebo prakticky všetci už vedieme dialóg s Teheránom aj bilaterálne, aj na úrovni EÚ. Pri tom sme poukázali na to, aké výzvy a prípadné riziká v tomto procese vidíme,“ spresnil minister M. Lajčák.

Na pracovnom obede sa ministri venovali situácii v Líbyi. Od osobitného splnomocnenca OSN pre Líbyu Martina Koblera si vypočuli detailnú informáciu o zložitom napredovaní procesu národného zmierenia a legitimizovaní novej vlády národnej jednoty, aby sa plnohodnotne mohla ujať svojej funkcie v Tripolise. „Hoci situácia v Líbyi je veľmi zložitá, inú alternatívu, ako vládu národnej jednoty, tam Európska únia nevidí,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Ministri si tiež vypočuli informáciu od Francúzska, ktoré na leto plánuje medzinárodnú konferenciu o mierovom procese na Blízkom východe s cieľom znovu naštartovať stagnujúce izraelsko-palestínske rokovania. „Táto iniciatíva získala opatrnú podporu. EÚ je síce súčasťou medzinárodného Kvarteta, ktoré primárne rieši otázku mierového procesu, ale faktom je, že stále tu nie je ani proces, ani mier. Preto sú vítané iniciatívy, ktoré dokážu priviesť obe strany za rokovací stôl, samozrejme, za predpokladu, že to nenaruší už existujúce procesy,“ zdôraznil minister M. Lajčák. Toto zasadnutie FAC zároveň označil za veľmi prínosné, keďže poskytlo priestor na politické diskusie v zásadných otázkach a ukázalo veľkú mieru jednoty Európskej únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices