Ivan Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: European Union- EP.

Ivan Štefanec: Vyzvali sme na zastavenie projektu Nord Stream2

Poslanci Európskeho parlamentu písomnou deklaráciou žiadajú Európsku komisiu a Európsku radu, aby zastavili projekt zdvojnásobenia kapacity plynovodu Nord Stream. Pod deklaráciou sa podpísal aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH. EĽS).

„Nord Stream2 je vážnym ohrozením energetickej bezpečnosti Európskej únie a najmä Slovenska. Ak Ukrajina stratí status transportnej krajiny, bude to znamenať nielen zníženie príjmov do nášho štátneho rozpočtu, ale aj destabilizáciu susedného štátu, ktorý sa dnes stále nachádza vo vojnovom stave. Nemôžeme akceptovať, že veľké energetické koncerny neberú ohľad na naše záujmy a ignorujú fakt, že Gazprom nie je súkromná firma, ale priamo ruským štátom riadená spoločnosť,“ uvádza Štefanec.

Podľa neho sa už v minulosti viac krát ukázalo, že Rusko sa cez dodávky plynu a ropy snaží ovplyvniť politiku susedných krajín.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

„Plynová kríza z roku 2009, ale aj nelogické rozdiely medzi nákupnými cenami medzi Bieloruskom a Poľskom ukazujú, že suroviny pre Rusko nie sú predmetom obchodu, ale zbraňou. Som rád, že to chápu aj moji kolegovia z viacerých krajín a frakcií a spoločne vyzývame Komisiu a Radu, aby začali konať v prospech našich spoločných európskych záujmov.“  

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices