Do Atén dorazili stovky utečencov, v Grécku je už 46 000 migrantov

ATÉNY – Do aténskeho prístavu Pireus v piatok dorazilo z gréckych ostrovov Lesbos a Chios 640 ďalších utečencov. Celkovo ich už v Grécku uviazlo vyše 46 000. Asi 12 000 migrantov zostáva v provizórnom tábore Idomeni na grécko-macedónskej hranici.

V prístave Pireus je teraz v stanoch alebo ubytovniach asi 4 500 ľudí rôznych národností a podľa správ z miesta dochádza medzi nimi aj k potýčkam. V celej oblasti hlavného mesta je núdzovo ubytovaných okolo 13 600 utečencov.

Idomeni

Ich cieľom je dostať sa ďalej do Európy. Z hraničného mesta Idomeni na grécko-macedónskej hranici v piatok prišla správa, že situácia v tamojšom provizórnom tábore je stále zlá. Zostáva tam v nevyhovujúcich podmienkach vyše 10 000 migrantov, z ktorých väčšina odmieta odísť do táborov v gréckom vnútrozemí.

Noví utečenci z Turecka stále prichádzajú na grécke ostrovy. Na prevoz ich stále na ostrovoch čaká asi 7 300. Od štvrtka do piatkového rána sa na člnoch do Grécka dostalo 670 ľudí, uviedol krízový štáb. V stredu to bolo 239 migrantov.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Rokovania s Tureckom

Od štvrtka rokujú o utečeneckej kríze v Bruseli. Najvyšší predstavitelia krajín Európskej únie sa v noci zo štvrtka na piatok zhodli na spoločnom postoji, ktorý v piatok predkladajú tureckému premiérovi Ahmetovi Davutogluovi.

Turecko pristúpilo na prevzatie migrantov späť z gréckych ostrovov, ale položilo si podmienky. Za každého Sýrčana by mala Európa prevziať jedného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na azyl. Na summite sa má v piatok preberať tiež možné uzavretie takzvanej balkánskej trasy a pomoc Grécku, ktoré čelí náporu hromadiacich sa utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices