Lídri EÚ odsúhlasili migračnú dohodu s Tureckom

BRUSEL – Dohodu medzi Európskou úniou a Ankarou o vrátení všetkých migrantov z gréckych ostrovov do Turecka schválili premiéri a prezidenti štátov EÚ. Vec musí ešte dvadsaťosmička potvrdiť spoločne s tureckým premiériom Ahmetom Davutogluom.

Informáciu na Twitteri oznámili český premiér Bohuslav Sobotka aj jeho fínsky kolega Juha Sipilä.

Schválená dohoda

„Dohoda s Tureckom schválená. Všetci nelegálni migranti, ktorí prídu do Grécka z Turecka budú od 20. marca vrátení späť,“ uviedol Sobotka. Informovaný predstaviteľ EÚ krátko predtým novinárom dohodu interpretoval tak, že nová pravidlá začnú platiť o polnoci z nedele na pondelok.

Podľa dohody by mali byť do Turecka vrátení všetci utečenci, ktorí sa cez Egejské more dostanú na grécke ostrovy. Za každého Sýrčana, ktorý medzi nimi bude, vyzdvihne EÚ z Turecka jedného sýrskeho občana, aby znížila nápor na humanitárnu situáciu v Turecku.

Pri preberaní budú mať prednosť tí utečenci, ktorí sa nepokúsia Egejské more prekročiť za pomoci pašerákov či iným neregulárnym spôsobom.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Rýchla zhoda

Lídri krajín EÚ sa na texte zhodli len pár desiatok minút potom, čo im ho predložil predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten návrh dojednal s Davutogluom dopoludnia. Turecký premiér podľa zdroja zo summitu s prijatou podobou textu súhlasí.

V priebehu dňa sa podarilo vyriešiť štyri problematické témy, ktoré ešte dopoludnia prijatie dohody bránili.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices