Schulz
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2016.

Martin Schulz na samite EÚ: Riešenie našich problémov by sme nemali nechávať na Turecku

Riešenie migračnej krízy a vstup Turecka do EÚ je treba riešiť osobitne, povedal európskym štátnym predstaviteľom predseda EP Martin Schulz. Prihovoril sa im začiatkom európskeho samitu, ktorý je venovaný migrácii a hospodárskym prioritám. Pripomenul, že EÚ nezľaví vo svojich nárokov, čo sa týka „slobody médií, ochrany menšín, rozdelenia moci a zásad právneho štátu.“ O týchto veciach podľa neho nebudeme vyjednávať.

Podľa Martina Schulza sú EÚ a Turecko kľúčovými partnermi. „Potrebujeme partnerstvo a nie závislosť na Turecku. Nemôžeme a nesmieme naň outsourcovať naše problémy,“ vyhlásil.

Predseda Parlamentu pripomenul, že poslanci by radi vedeli, ako bude fungovať vracanie utečencov do Turecka a ich opätovné presídľovanie do EÚ. Takisto ich zaujíma, ako chce Turecko splniť podmienky na to, aby bolo považované za bezpečnú tretiu krajinu a čo zaručuje, že vracajúci sa utečenci nebudú vydaní napospas ľuďom, ktorí ich prenasledujú.

Schulz vo svojom príhovore podčiarkol i to, že dohoda s Tureckom nikdy nenahradí skutočnú migračnú a azylovú politiku EÚ. Vyzval k prepracovaniu existujúcich pravidiel a k vytvoreniu európskej pobrežnej a hraničnej stráže, ktorú navrhuje Komisia.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Členské štáty vyzval k tomu, aby urýchlili premiestňovanie utečencov z Grécka na svoje územia a pomohli tak tisíckam ľudí, ktorí žijú v otrasných podmienkach v blízkosti hraníc s Moldavskom. Jordánsku a Libanonu by sme mali podľa neho poskytnúť väčšiu podporu. V týchto dvoch krajinách žije až 2,9 milióna utečencov. „Je to ukážka veľkorysosti a ľudskej dôstojnosti,“ povedal. Dodal však, že „obe krajiny už dosiahli svoje limity.“

Okrem migrácie hovoril predseda Parlamentu aj o európskom hospodárstve, ktoré je tiež veľmi dôležitou témou. „Podpora zamestnanosti a rastu musí byť pre nás prioritou,“ odkázal poukazujúc na to, že európska ekonomika sa zotavuje len veľmi pomaly a nezamestnanosť je stále vysoká.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices