Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 10. týždňa 2016

Dôvera v ekonomiku eurozóny trpí

EUROZÓNA: Dôvera v ekonomiku eurozóny klesla tretí mesiac v rade. Marcový index dôvery v ekonomiku menovej únie podľa údajov, ktoré zverejnila včera agentúra Sentix, klesol na 5,5 bodu z februárových 6 bodov. Výsledok bol najslabší od januára 2015. Podľa prieskumu investorov znepokojujú najmä obavy o rast svetovej ekonomiky. Globálne trhy sú od začiatku roka pod tlakom kvôli cenám ropy a hospodárskemu spomaleniu v Číne.

RUSKO: Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zhoršila prognózu ekonomického vývoja Ruska a predpokladá, že hospodárstvo krajiny sa v tomto roku zmenší o 1,5 percenta. Ešte v decembri agentúra odhadovala, že ruský hrubý domáci produkt v tomto roku posilní o 0,5 percenta. Agentúra uviedla, že nižšie ceny ropy znižujú zisky ruských firiem a vyvolávajú sprísňovanie fiškálnej politiky, pričom vysoké úrokové sadzby a klesajúce reálne mzdy obmedzujú spotrebu. Fitch teraz predpokladá, že priemerná cena londýnskej ropy Brent, ktorá je globálnou referenčnou cenou hlavného exportu Ruska, bude v tomto roku na úrovni 35 USD za barel a v roku 2017 vo výške 45 USD za barel. V decembri agentúra odhadovala, že priemerná cena ropy Brent bude v tomto roku 55 USD za barel a v budúcom roku vo výške 65 USD za barel.

ČÍNA: Export Číny sa vo februári v medziročnom porovnaní znížil o – 25,4 %, pričom import v sledovanom období klesol o – 13,8 %. Krajina tak zaznamenala prebytok obchodnej bilancie na úrovni 32,59 mld. USD. Trh očakával miernejší pokles, v prípade exportu o – 12,5 % a importu o – 10 %. Čína niekoľko rokov za sebou nesplnila stanovené ciele v oblasti obchodu a na rok 2016 si žiadny cieľ v oblasti rastu obchodu nestanovila. To odráža vážnu neistotu spojenú so stavom globálneho dopytu.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

CHORVÁTSKO: Chorvátsko zatiaľ nezverejnilo oficiálne údaje o rozpočtovom schodku za rok 2015, podľa odhadov však tesne prekročil hranicu 4 % hrubého domáceho produktu [HDP]. Európska komisia už proti Chorvátsku vedie procedúru nadmerného deficitu, do ktorej zaraďuje členské štáty s rozpočtovými schodkami prevyšujúcimi maastrichtskú hranicu 3 % HDP. Verejný dlh Chorvátska sa približuje k hranici 90 % HDP. Nová vláda, ktorá prevzala moc v januári, sa zaviazala stlačiť ho vo svojom funkčnom období pod 80 % HDP. Chorvátsky minister financií minulý týždeň vyhlásil, že krajina v roku 2016 dodrží maastrichtský limit pre výšku rozpočtových deficitov v EÚ. Deficit centrálnej vlády má dosiahnuť 7,5 mld. chorvátskych kún [HRK] a celkový verejný dlh vrátane štátnych agentúr a samospráv zhruba 9,2 mld. HRK.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices