Najšťastnejší ľudia žijú v Dánsku. Slováci sú na 45. mieste

NEW YORK – Dánsko, Švajčiarsko, Island a Nórsko si udržali svoje pozície na najnovšom zozname najšťastnejších krajín sveta, ktorý v stredu zverejnila OSN. Informuje o tom agentúra DPA.

Správa, ktorú zverejnili už po štvrtý raz, hodnotí jednotlivé krajiny na základe šťastia a subjektívneho pocitu blahobytu ich obyvateľov. Tohto roku správa po prvý raz zahŕňa i meranie následkov sociálnej nerovnosti.

Dánsko, ktoré obsadilo prvú priečku už dvakrát predtým, prevzalo vedúcu pozíciu od Švajčiarska, ktoré sa umiestnilo na čele tohto prieskumu vlani. Ďalšími krajinami v prvej desiatke sú Fínsko, Kanada, Holandsko, Nový Zéland, Austrália a Švédsko. Spojené štáty skončili na 13. mieste a Rusko na 56. mieste. Slovensku patrí 45. priečka, Česko obsadilo 27. pozíciu.

Stálosť i zmena

Posledné dve priečky 157-miestneho zoznamu obsadili krajiny sužované občianskymi nepokojmi – Sýria a Burundi.

„Umiestnenia ukazujú stálosť aj zmenu. Stálosť na popredných priečkach odráža najmä to, že zhodnotenie života je založené na životných okolnostiach, ktoré sa zvyčajne vyvíjajú pomaly a pri krajinách na čele zoznamu sú všetky na vysokom stupni,“ uviedol John Helliwell z kanadskej Univerzity Britskej Kolumbie, ktorý viedol výskumný tím.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Najšťastnejšie krajiny

Index najšťastnejších krajín sveta zverejňuje špeciálna inštitúcia Organizácie Spojených národov pre riešenie udržateľného rozvoja od roku 2012.

Pri výskume sa zohľadňuje šesť základných faktorov: reálna DPH na jedného obyvateľa, stredná dĺžka života, možnosť spoľahnúť sa na niekoho, miera korupcie, sloboda pre uskutočnenie životných rozhodnutí a veľkorysosť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices