Najšťastnejší ľudia žijú v Dánsku. Slováci sú na 45. mieste

NEW YORK – Dánsko, Švajčiarsko, Island a Nórsko si udržali svoje pozície na najnovšom zozname najšťastnejších krajín sveta, ktorý v stredu zverejnila OSN. Informuje o tom agentúra DPA.

Správa, ktorú zverejnili už po štvrtý raz, hodnotí jednotlivé krajiny na základe šťastia a subjektívneho pocitu blahobytu ich obyvateľov. Tohto roku správa po prvý raz zahŕňa i meranie následkov sociálnej nerovnosti.

Dánsko, ktoré obsadilo prvú priečku už dvakrát predtým, prevzalo vedúcu pozíciu od Švajčiarska, ktoré sa umiestnilo na čele tohto prieskumu vlani. Ďalšími krajinami v prvej desiatke sú Fínsko, Kanada, Holandsko, Nový Zéland, Austrália a Švédsko. Spojené štáty skončili na 13. mieste a Rusko na 56. mieste. Slovensku patrí 45. priečka, Česko obsadilo 27. pozíciu.

Stálosť i zmena

Posledné dve priečky 157-miestneho zoznamu obsadili krajiny sužované občianskymi nepokojmi – Sýria a Burundi.

„Umiestnenia ukazujú stálosť aj zmenu. Stálosť na popredných priečkach odráža najmä to, že zhodnotenie života je založené na životných okolnostiach, ktoré sa zvyčajne vyvíjajú pomaly a pri krajinách na čele zoznamu sú všetky na vysokom stupni,“ uviedol John Helliwell z kanadskej Univerzity Britskej Kolumbie, ktorý viedol výskumný tím.

Viac..  Ivan Štefanec: Na okolnosti vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice nikdy nezabudneme

Najšťastnejšie krajiny

Index najšťastnejších krajín sveta zverejňuje špeciálna inštitúcia Organizácie Spojených národov pre riešenie udržateľného rozvoja od roku 2012.

Pri výskume sa zohľadňuje šesť základných faktorov: reálna DPH na jedného obyvateľa, stredná dĺžka života, možnosť spoľahnúť sa na niekoho, miera korupcie, sloboda pre uskutočnenie životných rozhodnutí a veľkorysosť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices