Absolútny zvrat v utečeneckej kríze. Od dnes budú musieť odísť z EÚ státisíce utečencov

BRUSEL, ATÉNY – V Grécku sa od nedeľe začne uplatňovať dohoda Európskej únie a Turecka o vrátení migrantov, ktorú lídri ÉU s tureckým premiérom uzavreli na piatkovom summite v Bruseli.Všetci utečenci, ktorí počnúc nedeľou 20. marca 2016 priplávajú z Turecka na grécke ostrovy a ktorí po podaní prípadnej žiadosti nezískajú v krajine azyl, budú po vybavení nutnej administratívy vratení na turecké územie. Prvých vysídlencov by mali takto poslať späť okolo 4. apríla.

Grékov teraz bude čakať veľký nápor kvôli tlaku na rýchle spracovanie všetkých úradných náležitostí pre každého nových migrantov. Vláda odhaduje, že bude potrebovať až 4 000 nových ľudí – okrem iného pohraničníkov, sudcov, úradníkov či tlmočníkov. Až polovicu z nich prisľúbili do Grécka vyslať členské krajiny EÚ, zatiaľ sa tak ale ešte nestalo.

Výmena migrantov

Zatiaľ nie je jasné, či hrozba návratu späť do Grécka utečencov od cesty cez more odradí alebo nie. Únia sa zaviazala, že za každého sýrskeho utečenca vráteného do Turecka z gréckych ostrovov bude iný Sýrčan premiestnený z Turecka do EÚ.

Prednosť majú dostať tí migranti, ktorí predtým nevstúpili alebo sa nepokúsili vstúpiť do EÚ neregulárnym spôsobom.

Kvóty

Únia sa chystá pre presídľovanie migrantov využiť vlani schválenej kvóty a ďalšie dobrovoľné záväzky, ktoré však celkom hovoria o relokáciu iba 72 000 osôb. Z toho 54 000 migrantov by mali členské krajiny EÚ prijať na dobrovoľnej báze.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Magazín Der Spiegel poznamenáva, že dobrovoľná relokácie v rámci EÚ doteraz príliš nefungovala a ďalšiemu zvyšovaniu povinných kvót sa mnohé krajiny bránia. Medzi nimi je aj Slovensko a Česko.

Tisíce migrantov

Ak by prúd utečencov z Turecka do Grécka pokračoval v doterajšej intenzite, vyčerpalo by sa 72 000 miest pre relokáciu sýrskych utečencov z Turecka už približne za jeden mesiac. Od začiatku tohto roka do polovice marca totiž z Turecka do Grécka dorazilo takmer 150 000 ľudí.

Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera budú procedúry v spojení s vracaním migrantov stať počas nasledujúceho pol roka až 300 miliónov eur.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices