utoky v bruseli
PHOTO: Reprofoto noviny.sk.

Belgické tajné služby mali avízo o útoku, nevedeli len, kedy a kde bude

RUSEL – Belgické tajné služby mali poznatok o hroziacom teroristickom útoku. Nevedeli však, kedy a kde k nemu dôjde, tvrdí televízia BFMTV. Túto informáciu tajné služby mali od pondelka.

Bruselským letiskom Zaventem dnes dopoludnia otriasli výbuchy, ktoré si podľa najnovšej bilancie, zverejnenej belgickou televíziou VTR, vyžiadali najmenej 13 obetí a 35 zranených.

Nasledovali výbuchy na dvoch staniciach metra – Maelbeek a Schuman, ktoré sa nachádzajú v centre metropoly, v blízkosti sídiel inštitúcií EÚ. Výbuch na stanici Maelbeek si vyžiadal najmenej 15 zranených, spresnili belgické médiá.

Úrady potvrdili terorizmus

Belgická vláda vo svojom komuniké označila výbuchy na letisku za teroristický útok spáchaný samovražedným atentátnikom.

V súvislosti s dnešnými udalosťami vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Hrozba útokov je podľa vlády okamžitá.

Odstavená verejná doprava

V Bruseli nepremáva metro ani autobusy a električky. Uzavreté sú aj cestné tunely. Bruselské úrady vyzvali obyvateľstvo, aby nevychádzalo.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Až do odvolania je uzavreté aj letisko Zaventem. Rýchlovlak Thalys, ktorý dnes ráno vypravili z Paríža smerom do Bruselu, na zatiaľ neurčitý čas na francúzsko-belgických štátnych hraniciach zastavili.

K dnešnej tragédii sa vyjadril aj vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík, ktorý na Twitteri uviedol, že udalosti v Bruseli ho hlboko šokovali a znepokojili. Napísal, že jeho myšlienky sú so všetkými, ktorých táto udalosť zasiahla.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices