Logo
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Už iba 100 dní a Slovensko prevezme predsedníctvo v Rade Európskej únie

Už iba sto dní delí Slovensko od prevzatia predsedníctva v Rade Európskej únie. Slovensko sa 1. júla historicky prvýkrát stane predsedajúcou krajinou v jednej z troch najdôležitejších európskych inštitúcií. Prípravy sú po takmer štyroch rokoch vo finálnej fáze.

Slovensko sa ujme kormidla v Rade Európskej únie, bude ju riadiť a vystupovať v mene polmiliardového spoločenstva členských štátov Únie. Slovenskí ministri, diplomati a experti budú viesť spoločné rokovania, hľadať konsenzus a spoločné pozície.

„Predsedníctvo je príležitosť ukázať našu vyspelosť a zrelosť, schopnosť dosiahnuť kompromisy a zároveň byť vyjednávačom a mediátorom, ktorý dokáže zjednotiť rozdielne záujmy jednotlivých štátov EÚ,“ uviedol podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Predsedníctvo je príležitosťou na prezentáciu Slovenska ako krajiny s bohatou kultúrou, tradíciami, ale aj ako moderného a dynamického člena EÚ. Rovnako je impulzom na vnútornú slovenskú diskusiu o európskych témach.

Počas šiestich mesiacov zorganizujeme 200 predsedníckych podujatí, na ktorých sa zúčastní vyše 20 tisíc delegátov, vrátane zástupcov médií z celej EÚ a partnerských krajín. K dnešnému dňu schválila vláda SR 21 kľúčových dokumentov v súvislosti s naším predsedníctvom, vrátane programových východísk. Poslednou veľkou úlohou pred začiatkom predsedníctva bude finálne dopracovanie priorít a ich predstavenie v júni.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

„100 dní do slovenského predsedníctva v Rade EÚ chceme využiť na to, aby sme vytvorili predpoklady pre dobre odvedené predsedníctvo. Vieme, že úspech nášho predsedníctva bude stáť na pevnosti základov, ktoré teraz kladieme,“ dodal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices