Na grécko-macedónskej hranici sa na protest podpálil migrant

IDOMENI – Na grécko-macedónskej hranici sa stupňujú protesty utečencov. Dvaja Sýrčania sa v skandujúcom dave poliali benzínom a zapálili. Jeden z nich je v kritickom stave. Ľudia aj s deťmi zatarasili koľajisko, cez ktoré teraz nemôžu prechádzať nákladné vlaky z Grécka do Macedónska.

V Idomeni začali ľudia, čakajúci už mesiac na otvorenie hranice, masívny protest. Bolo počuť heslá ako „Otvorte hranice!“, „Nie je tu jedlo“ či „Nemáme ani vodu“.

V koľajisku smerujúcom do Macedónska si rozložili deky, na ktoré si posadali celé rodiny aj s malými deťmi. Nad hlavami držali transparenty s nápismi: „Nie sme ISIS, nie sme teroristi“, ale aj prepáčte za Brusel.

Ľudí vyzývajú k protestu prostredníctvom megafónu. „Voláme ľudí, aby prišli a protestovali sme všetci spoločne, aby vymenili už unavených ľudí na proteste,“hovorí jeden z organizátorov protestu sýrsky utečenec Handori.

Podpálil sa

Ľudia v Idomeni žijú už viac ako mesiac v otrasných podmienkach, grécke úrady ich situáciu ale neriešia.

Jeden zo zúfalých migrantov sa počas protestu podpálil a je v kritickom stave. Išlo o Sýrčana.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Medzi ľuďmi sa hovorí, že skupina mužov celý incident pripravovala dva dni.

Čakajú na zázrak

V stanovom tábore v Idomeni zostalo asi 12 tisíc utečencov a migrantov napriek tomu, že hranice na takzvanej balkánskej trase smerom do západnej Európy uzavreli a grécka vláda opakovane vyzvala migrantov, aby sa presťahovali do táborov v okolí, ktoré pre nich vybudovala armáda.

Odkedy EÚ a Turecko uzavreli minulý týždeň dohodu o razantnom obmedzení počtu utečencov a migrantov prichádzajúcich do Európy, organizujú migranti v stanovom tábore v Idomeni protestné akcie každý deň.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices