Útoky v Bruseli: Teroristi sú stále na úteku

BRUSEL – Na utorkových teroristických útokoch v Bruseli sa podieľali okrem iného aj bratia Khalid a Brahim El Bakraouiovci. Na tlačovej konferencii to vyhlásil belgický federálny prokurátor Fréderic Van Leeuw s tým, že Khalid sa odpálil v metre a Brahim na letisku. Povedal tiež, vyšetrovatelia stále pracujú na identifikácii ďalších dvoch útočníkov z letiska a že jeden z nich je na úteku.

Tým by podľa skorších správ médií mohol byť radikál Najim Laachraoui, o ktorom bruselský denník La Dernière Heure chybne informoval, že bol  zadržaný.

Počítač so závetom

Doteraz sa malo za to, že na záberoch trojica útočníkov z letiskových kamier sú zrejme bratia El Bakraouiovci a Laachraoui. Prokurátor ale povedal, že identifikovaný bol na základe odtlačkov prstov len jeden z trojice, a to práve Brahim, ktorý je známy aj ako Ibrahim. Na letisku sa odpálili dvaja samovražední atentátnici, totožnosť druhého známa nie je.

Vyšetrovatelia podľa Van Leeuw pri raziách našli v kontajneri na odpadky v bruselskej štvrti Schaerbeek počítač, v ktorom bola Brahimova posledná vôľa. V nej sa uvádza, že je stále na úteku, že nevie, čo robiť, lebo po ňom všade pátrajú, že sa už necíti v bezpečí a že pokiaľ bude ďalej vyčkávať, skončí vo väzení.

Taxikár

Pri utorkovom záťahu v Schaerbeeku zaistili policajti množstvo chemikálií, látok a ďalších komponentov použiteľných na výrobu náloží. Okrem iného 15 kilogramov vysoko výbušných peroxidov acetónu, 150 litrov acetónu alebo kufor s klincami a skrutkami. Políciu na adresu v Schaerbeeku upozornil taxikár, ktorý tu trojicu mužov v utorok ráno vyzdvihoval a viezol na letisko.

Prokuratúra sa domnieva, že na úteku je viac ľudí, ktorí sa podieľali na atentátoch.Jedným z nich je aj dvadsaťštyriročný Laachraoui, ktorý je údajne belgický občan narodený v Bruseli. Polícia už skôr oznámila, že jeho DNA bola nájdená na niekoľkých pásoch s výbušninami pri novembrových útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ku ktorým sa rovnako ako teraz prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

S Abdeslamom v Maďarsku

Laachraoui podľa médií odcestoval do Sýrie vo februári 2013 a po návrate do Európy používal falošné meno Soufiane Kayal. Doklady na toto meno sa preukázal aj vlani v septembri, keď cestoval s teraz už zadržaným Salah Abdeslamem do Maďarska.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Druhé komando

Belgická polícia sa podľa denníka The Telegraph domnieva, že trojica útočníkov na letisko prišla v troch vozňoch – v taxíku, Renaultu Clio a v čiernom Audi S4. Krátko po výbuchoch svedkovia videli odchádzať audi s tromi či štyrmi ľuďmi a poznamenali si číslo registračnej značky vozidla. Policajné vyšetrovanie údajne ukázalo, že Audi odkazuje na istého 22-ročného Turka s holandskej provincie Limburg, ktorý je v hľadáčiku tajných služieb od vlaňajšieho apríla, keď s niekoľkými ľuďmi odcestoval do Saudskej Arábie.

Jedna z možných vyšetrovacích teórií podľa The Telegraph považuje skupinu s Audi za takzvané druhé komando, ktoré vykonalo v stanici metra ďalší teroristický útok.

Odtlačky Abdeslama

Oboch bratov podľa RTBF polícia poznala kvôli ich kriminálnej minulosti, ale až doteraz neboli spájaní s terorizmom. Naopak Laachraoui bol považovaný za islamského radikála, ktorý v minulosti navštívil Sýriu.

Khalid pod falošným menom prenajal byt v bruselskej štvrti Forest, kde polícia pri razii minulý týždeň zastrelila ozbrojeného muža, ktorého neskôr úrady identifikovali ako Alžírčana Mohameda Ben Caïda.

Vyšetrovatelia našli na mieste vlajku Islamského štátu, útočnú pušku, roznetky a odtlačky prstov Salaha Abdeslama, považovaného za jedného z hlavných strojcov vlaňajších novembrových atentátov v Paríži, ktorý bol zatknutý o tri dni neskôr.

Bratia teroristi

Zaujímavosťou je, že Salah Abdeslam pripravoval atentáty v Paríži spolu so svojím bratom Brahimom. Kým Brahim sa odpálil, Salah tak neurobil a utiekol do Bruselu. Vlani v januári v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo útočili tiež bratia – Said a Chérif Kouachi. Obochpolícia zastrelila. Bombový útok na bostonský maratón v apríli 2013, pri ktorom zahynuli traja ľudia, bol takisto dielom bratov.

Staršieho Tamerlána Carnajeva polícia zabila pri prestrelke, mladšieho Džochara chytili a odsúdili na trest smrti. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices