stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Štefanec: Výsledky volieb sú výkričníkom pre európsku spoluprácu

Súčasná povolebná situácia na Slovensku znepokojuje aj Európsky parlament. K výsledkom, možným budúcim riešeniam a k slovenskému predsedníctvu sa vyjadril poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Aká bola odozva na výsledky slovenských volieb na pôde Európskeho parlamentu?

Na pôde Európskeho parlamentu, samozrejme, prebiehala diskusia aj o výsledkoch volieb. Veľké prekvapenie, ktoré zarezonovalo na Slovensku rezonuje aj v parlamente a je spojené s veľkým nepochopením. Bohužiaľ, je to aj trend vo viacerých európskych krajinách. Vidíme čo sa stalo v Poľsku, Španielsku, naposledy v Írsku, takže nie sme jediná krajina na druhej strane. Samozrejme, je veľkým výkričníkom pre európsku spoluprácu, že takú dôveru získali protieurópske, respektíve euroskeptické strany.

Ako vnímate nástup takýchto strán?

Ten nástup extrémizmu je evidentný vo všetkých krajinách a je to veľký výkričník pre nás, aby sme dokázali presvedčiť ľudí, že tá správna a jediná cesta pre Slovensko je geopoliticky byť súčasťou najlepších klubov v EÚ, Severoantlantickej aliancie a v Eurozóne. Jediná možná cesta prosperity je právny štát, zabezpečenie trhovej ekonomiky, demokratických nástrojov a predovšetkým európskej spolupráce.

V čom podľa vás spočíva dôležitosť našej spolupráce s EÚ?

My sme krajina, ktorá najviac obchoduje s EÚ. Náš vnútorný obchod je na úrovni 72% všetkého čo vyrobíme. 72% ide do krajín EÚ. To je kľúčové číslo, žiadna krajina ho nemá tak vysoké. My sme v dobrom slova zmysle odsúdení na európsku integráciu a mám pocit, že tento fakt musíme ešte viac zvýrazňovať a viac šíriť realitu v akej sa nachádzame. Ja si z týchto volbieb beriem za najväčšie poučenie potrebu obnoviť dôveru slovenských občanov v európsku spoluprácu.

Nálady na Slovensku sú v súčasnosti skôr euroskeptické. Máme nejakú šancu zmeniť to?

Máme to šancu zmeniť len tvrdou prácou, vysvetľovaním našim občanom, ponúkaním riešení, ktoré sú skutočné, pretože strany, ktoré uspeli, drvivá väčšina z nich riešenia neponúka. Najsilnejšia strana, ktorá tiež mimochodom stratila 40%, išla do volieb bez programu. Začala ho tvoriť mesiac predtým a ponúkla nejakých 10 bodov bez zásadného programu. Druhá najsilnejšia strana dostala dôveru ľudí na základe síce dobrého programu, ale s tým, že v európskych otázkach nemá vôbec jasno, práve naopak, veľakrát sa vyznačuje tým, že nerozumie procesu európskej integrácie a nemá jasné smerovanie Slovenska v základných veciach, a takto môžeme hovoriť ďalej a ďalej. Máme tam extrémistov, nacionalistov, extrémnu pravicu, čo je výkričník nielen pre Slovensko, ale aj pre celú strednú Európu. Samozrejme, výsledky volieb rešpektujeme lebo ľudia majú vždy pravdu.

Čo si z tohto rozhodnutia ľudí môžu vziať zvolené, alebo naopak aj neúspešné strany?

Viac..  Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

Ľudia sa rozhodli, že títo zástupcovia majú ich dôveru a tí majú teraz čas na to, aby ich presvedčili, že voľba bola správna, respektíve nesprávna. Samozrejme, poučenie aj pre strany, ktoré neuspeli je v tom, že musia urobiť reflexiu, zásadnú zmenu a začať ešte tvrdšiu prácu v ponúkaní riešení. Mám záujem na tom, ako vyzerá naša krajina a aby bola súčasťou Európy aj naďalej.

O pár mesiacov nás čaká predsedníctvo. V parlamente máme politickú stranu, ktorá to možno podporovať nebude, keďže je protieurópska. Ako sa to dá vnímať?

Práve toto je zlý signál a tá najväčšia obava od našich európskych partnerov, či slovenskí predstavitelia predsedníctvo zvládnu, predovšetkým akí budú. Nikto nemá teraz ľahkú pozíciu zostaviť Vládu a momentálne je v slovenskom parlamente, v najbližšej predsedníckej krajine EÚ, strana, ktorá si kladie za cieľ vystúpiť z Únie. Je to zásadný nesystémový prvok, zásadný nesúlad s doterajšou takmer zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska.

Čo to pre nás znamená?

Znamenať to bude aj to, že slovenské predsedníctvo bude ešte viac ohrozené z hľadiska svojej schopnosti nastolovať témy, ktoré sú potrebné pre celú Úniu. Je ohrozená skutočnosť, že dokážeme posunúť Európu ďalej a práve teraz, kedy sme sa prvýkrát dostali k slovenskému predsedníctvu je zásadnou otázkou, či to dokážeme zvládnuť.

Myslíte si, že je Slovensko na to dostatočne pripravené?

Dobrou správou je, že tieto prípravy prebiehali už dávno, a tak ako splnomocnenec Korčuk, tak veľvyslanec Javorčík na týchto oblastiach tvrdo pracujú. Máme takisto široký tím ľudí, ktorý už teraz spolupracuje s holandským predsedníctvom a pripravuje sa. Jedna strana je práve tá exekutíva, ľudia, ktorí tvrdo pracujú a ktorí to administratívne dokážu zabezpečiť. Na druhej strane vždy bude viditeľná politická línia najväčších predstaviteľov, kto bude premiér, kto budú ministri, ktorí budú viesť rokovania rád a udávať tieto témy. Stále sú pred nami veľké otázniky, ktoré môže zodpovedať len nová vláda a jej nastavenie priorít.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O jen

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices