Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11.týždňa 2016

Gréci o krok bližšie k úľave

ČÍNA: Čínsky premiér Li Keqiang minulý týždeň bránil ekonomickú politiku Číny, pričom zopakoval, že sa objavuje viac príležitostí ako rizík. Zároveň prisľúbil, že ekonomiku nečaká žiadne tvrdé pristátie, ak vláda presadí reformy. Čína obmedzí byrokraciu, bude pracovať na obmedzení dlhu firiem a taktiež zlepšovať finančnú reguláciu. Vláda chce zabezpečiť taktiež to, že v odvetviach ťažkého priemyslu sa nebude masovo prepúšťať. Li Keqiang zároveň poznamenal, že centrálna vláda je pripravená zvýšiť pomoc prepusteným pracovníkom, ak to bude potrebné. Vláda by tak mohla zvýšiť túto pomoc nad rámec 100 mld. čínskych jüanov, ktoré Čína avizovala vo februári. V minulom roku čínska ekonomika posilnila o 6,9 %, čo je najslabší rast za uplynulých 25 rokov. Na tento rok vláda stanovila cieľ v oblasti rastu v intervale od 6,5 % do 7 %.

RUSKO: Predlžovanie sankčného režimu voči Rusku nemôže byť podľa Talianska a Maďarska automatické. Ide o najvýraznejší prejav rozporov súvisiacich s tým, aký postoj by mala zaujať EÚ voči Moskve po ruskej anexii Krymu. Maďarsko aj Taliansko patria k najväčším európskym spojencom Ruska. Vlády EÚ minulý týždeň predĺžili platnosť zmrazenia aktív niektorých Rusov a ruských spoločností a taktiež predĺžili zákaz vycestovať. Omnoho menej výrazný konsenzus však panuje v prípade hĺbkovejších sankcií, ktoré sa týkajú bankovníctva a sektorov obrany a energetiky. Tieto sankcie by sa mali predĺžiť v júli. Krajiny ako Grécko, Taliansko a Maďarsko zdôrazňujú význam Ruska ako obchodného partnera.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

GRÉCKO: ECB minulý týždeň opäť znížila strop na úvery z programu núdzovej likvidity ELA, ktorý slúži na financovanie gréckych bánk. ECB rozhodla o znížení stropu o – 100 mil. EUR. Tento krok by mal byť znamením toho, že likvidita v gréckom bankovom sektore sa zlepšuje a stav vkladov sa stabilizuje. Grécke banky sú od financovania z programu ELA závislé už rok, od februára 2015, odkedy ECB prestala prijímať grécke štátne dlhopisy ako zábezpeku za úvery poskytované gréckemu bankovému sektoru. Núdzové financovanie cez program ELA je nákladnejšie ako požičiavanie si peňazí priamo z ECB.

Európski veritelia urobili spoločne so zástupcami Grécka dôležitý pokrok týkajúci sa reforiem dôchodkového a daňového systému. Tieto kroky sú dôležité, aby krajina získala ďalšiu pomoc a úľavu od dlhu. Vyplýva to z nedeľného stanoviska Európskej komisie [EK]. Predstavitelia EK, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu posudzujú reformný pokrok Atén. Komisia uviedla, že misia bola produktívna a bol zaznamenaný významný pokrok v oblasti dane z príjmu a dôchodkovej reformy.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices