5000 občanov EÚ odišlo do Sýrie a Iraku, aby sa neskôr vrátili medzi utečencami

Členovia EÚ Komisie navrhujú, aby boli vonkajšie hranice EÚ viac strážené a kontrolované. Opatrenia majú v úmysle zaviesť ako pri odchode z EÚ, tak i pri návrate.  Odhadujú, že z členských krajín odišlo v poslednej dobe približne 5000 občanov do konfliktných zón na Blízkom východe, najmä do Sýrie a Iraku. Dôkazmi sa odvolávajú na minuloročné útoky v Paríži, kedy atentátnici nadobudli bojové skúsenosti a nadšenie pre džihád po vycestovaní z Európy.

Pri kontrolách vonkajších hraníc EÚ chcú europoslanci využívať všetky tri databázy:  databázu Interpolu, schengenský systém aj vnútroštátne databázy. Upravené pravidlá Schengenu sa zamerajú na ľudí, ktorí využijú ukradnutý alebo falošný doklad totožnosti.  Zároveň sa budú sústrediť i na tých, o ktorých majú vlády členských krajín informácie, že sa vracajú do EÚ, aby ohrozili bezpečnosť občanov.

K téme sa vyjadrila rakúska poslankyňa Ulrike Lunacek zo Strany Zelených / Európskej slobodnej Aliancie, ktorá zodpovedá za legislatívu v parlamente: „Malo by to slúžiť na predchádzanie teroristických a medzinárodných zločincov, nijako sa to netýka utečencov, to treba zreteľne vysvetliť.“

Europoslanci spolu s Komisiou nechcú týmto krokom narušiť zodpovednosť a suverenitu členských štátov.  V snemovni si dávajú za cieľ, aby zachovali rovnováhu medzi potrebou bezpečnosti a slobodou pohybu. Rumunská poslankyňa Monica Macovei  z Poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanskí demokrati): „Aj keby sa mali vykonávať takéto kontroly totožnosti, vyvažuje nám to potrebu bezpečnosti. Občania Európy sa necítia v bezpečí, skôr majú strach. A oprávnene. Je lepšie, ak zabezpečíme, aby kontrolovali každého, čo vstupuje aj odchádza, vrátane mňa, vás a všetkých čestných, aby sme zastavili tých, čo sem prinášajú strach, terorizmus a rozsievajú po EÚ smrť.“

V Bruseli sa rozhodli, že do týchto plánov musia zahrnúť i nové materiálne prostriedky, ako sú napr. počítače na kontrolu identifikácií a vyhľadávanie informácií v databázach. Europoslanci chcú zároveň školiť a zapájať učiteľov, psychológov i sociálnych pracovníkov, aby v sa krajinách EÚ predchádzalo zradikalizovaniu nových jedincov.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

O oma

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices