Brusel chce nové druhy antibiotík, súčasné sú príliš odolné

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydalo výstrahu, že baktérie, ktoré postihujú ľudí, zvieratá a potraviny sú neustále odolnejšie voči najčastejšie používaným antibiotikám.

Poslanci Parlamentu prehodnocujú základný bod novej legislatívy, ktorým je boj s antimikrobiálnou odolnosťou. Podľa nich sa dnes používajú antibiotiká na podporu rastu zvierat v nadmernom počte kŕmnych staníc. Chcú zabrániť tomu, aby zdravé zvieratá dostávali liečivá, ktoré nepotrebujú. Ďalej považujú za potrebné obmedziť používanie liečiv na viacerých zvieratách, a preto je žiaduce zamerať sa len na jedincov, ktorých zdravotný stav to vyžaduje.

Dôležité sú predovšetkým veterinárne lieky. Parlament podporuje inováciu výrobkov a schvaľuje novú distribúciu liečiv. Po celej EÚ chce uľahčiť prístup k medikamentom, ich ľahšiu prepravu a obeh. Europoslanci považujú za dôležité, aby sa vytvorili nové antimikrobiálne lieky, ktoré ešte nie sú v obehu a na ktoré nemá ľudský organizmus vytvorenú odolnosť.

K problematike sa vyjadril spravodajca EP Jaseonko Selimovic zo Skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu: „Zákon v podstate umožňuje hneď tri veci. Prvá – zákon spája dobré podmienky zvierat s kvalitnou živočíšnou výrobou – zdravie hospodárskych zvierat a ľudí. Práve týmto priamym spojením sa dá oveľa prísnejšie obmedziť podávanie antibiotík. Druhá – sústreďuje sa na to a umožňuje, aby sa orgány a výrobcovia zamerali na prevenciu a zastavenie šírenia nebezpečných prenosných chorôb. Tretia – v podstate sa nám podarilo spojiť asi 40 rozličných legislatívnych aktov do jedného jediného. To ma teší.“

Poslanci ďalej nesúhlasia s podmienkami, v ktorých chovné zvieratá žijú. Plánujú zmeniť pre ne nehostinné prostredie, ale aj spôsob chovu. Členské štáty EÚ sa dohodli i na ďalšom bode, ktorými sú túlavé zvieratá. V snahe o zastavenie šírenia chorôb im zákon poskytuje možnosť, príležitosť a beztrestnosť pri vakcinácii. Pri téme túlavých zvierat požadovali členské štáty i možnosť vytvorenia národného registra.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O oma

Odporúčame pozrieť

antimikrobialna rezistencia

EÚ: V roku 2022 opäť došlo k nárastu antimikrobiálnej rezistencie

Riešenie antimikrobiálnej rezistencie (AMR) je pre Európsku komisiu (EK) najvyššou prioritou a neoddeliteľnou súčasťou mnohých …

Consent choices