smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková o útokoch v Bruseli: Odvetné akcie teroristov sa dali čakať

To, čo sa  stalo v Bruseli, je strašné a vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám všetkých obetí. Už  týždeň predtým bol v Bruseli enormný výskyt policajtov a vojakov po tom, čo chytili teroristu Salaha Abdeslama.

Bezpečnostné sily boli úplne všade, v centre, pri hoteloch, na letisku, pred ním. Priznám sa, že za tých 6 rokov, čo pôsobím ako europoslankyňa v Bruseli, som ešte nič také nezažila. Tie výbuchy sú zrejme odvetou za uväznenie tohto teroristu. Odvetné akcie teroristov sa žiaľ dali predpokladať. Brusel je symbol EÚ a oni chceli zasiahnuť práve srdce Európy.

Bol to smutný deň pre Európu a možno aj výzva pre nás všetkých, aby sme neboli tolerantní voči všetkým prejavom neznášanlivosti, intolerancie, xenofóbie a rasizmu. Smutné udalosti v Bruseli sa určite dostanú aj do rozpravy na najbližšie zasadnutie Európskeho parlamentu v  Štrasburgu, ale iba diskutovať nestačí. Potrebná je výchova a vzdelávanie mladých ľudí o tom, že aj 70 rokov po najstrašnejšej vojne v histórii ľudstva musíme za mier dennodenne bojovať.

Aj pri tejto smutnej príležitosti som si pripomenula minulý rok, keď práve pri výročí ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a vo svete sme sa sústreďovali iba na to, kto do Moskvy na oslavy pôjde, kto nie, namiesto toho, aby sme sami zorganizovali veľký mierový pochod, manifestáciu.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Teroristické útoky v Bruseli život nezastavia, aj my, poslanci Európskeho parlamentu, asistenti a pracovníci európskych inštitúcií naďalej budeme lietať do Bruselu a Štrasburgu. Bruselské letisko dôverne poznám, pri svojich pravidelných týždenných letoch prechádzam miestom, kde vybuchli bomby.

Verím, že organizátori týchto strašných činov budú odsúdení a že v boji proti terorizmu sa spojí celá Európa.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Monika Smolková.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices