Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM / Mária Jakušová.

Mikolášik: EÚ by sa mala prestať tváriť, že internetová bezpečnosť nie je otázkou dňa

Žijeme v digitálnej ére, no používateľov internetu nechránime dostatočne, uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Európska únia by sa podľa neho mala na legislatívnom poli konečne prestať tváriť, že internetová bezpečnosť nie je akútnou požiadavkou.

Internet je revolúciou z hľadiska možností výmeny informácií, údajov a poznatkov každého druhu. Ani tu sa však nemôžeme vyhnúť dôslednej ochrane ľudských práv, ich rešpektovaniu a v prípade porušenia sa aj v digitálnej oblasti musí vykonať náprava,“ upozorňuje Mikolášik s tým, že sloboda musí byť bezpodmienečne prepojená s primeranou legislatívnou ochranou používateľov. Dnes sa tak podľa neho nedeje, v dôsledku čoho internet nie je bezpečným miestom.

Europoslanec na potrebu posilniť ochranu používateľov internetu upozorňoval už v polovici minulého roka na pôde Európskeho parlamentu (EP). Zdôraznil vtedy, že bezpečnostné opatrenia sa čoraz viac využívajú ako zámienka na porušovanie práva na súkromie a na kontrolu zákonných činností obhajcov ľudských práv, novinárov a politických aktivistov. Žiadna radikálna zmena však podľa neho v ostatných mesiacoch nenastala a na poli právnej ochrany sú ešte veľké rezervy. Podstata ostáva rovnaká, na internete sme nahí a zraniteľní. Bez ohľadu na to, či za programami necieleného, tajného alebo hromadného sledovania stoja súkromné osoby alebo štát, nemožno ich v žiadnom prípade odôvodňovať bezpečnosťou,“ opätovne zdôraznil Mikolášik, ktorý je v EP členom Podvýboru pre ľudské práva (DROI).

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Technologický vývoj je podľa europoslanca stále rýchlejší ako právna ochrana. „Nemyslím si však, že sa to dá ospravedlniť obrovským tempom vývoja. Oblasť ochrany ľudských práv jednoducho musí byť najrýchlejšou, o tomto sa nediskutuje. Verím, že EÚ na tomto poli čím skôr zmaže veľký dlh, ktorý má voči svojim občanom,“ uzavrel Mikolášik s tým, že nový právny rámec sa musí opierať o princípy nevyhnutnosti, proporcionality a musí stáť na demokratickom a súdnom dohľade.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices