Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2016

Dohoda o zmrazení ťažby ropy nemusí znamenať výhru

JAPONSKO: Základy japonskej ekonomiky sú pevné a ďalšie rozpočtové výdavky na podporu hospodárstva nie sú potrebné. „Uplynulý týždeň to vyhlásil japonský minister financií Taro Aso. Podľa jeho slov sa v tejto chvíli nezvažujú ďalšie kroky v oblasti rozpočtových výdavkov a je potrebné pokračovať v koordinácii s medzinárodnou komunitou. Jeho stanovisko prichádza v reakcii na výzvy, aby Japonsko koordinovalo fiškálne kroky na podporu domáceho dopytu v rámci svojej vedúcej úlohy v zoskupení G7,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. V roku 2016 má Japonsko predsedníctvo v rámci tejto skupiny. Japonská vláda napríklad minulý týždeň poprela, že by chcela odložiť plánované zvyšovanie sadzby dane z predaja. Zvyšovanie sadzby z 8 % na 10 % je v súčasnosti naplánované na apríl 2017.

UKRAJINA: Ukrajinská ekonomika sa v minulom roku zmenšila o 9,9 %, pričom čiastočným dôvodom boli finančné straty vyplývajúce zo separatistického konfliktu v priemyselných východných regiónoch krajiny. Informoval o tom ukrajinský štatistický úrad. Pokles hrubého domáceho produktu Ukrajiny v roku 2015 je menej výrazný v porovnaní s očakávaním, že sa zmenší o približne 10,5 %. V roku 2014 hospodárstvo krajiny oslabilo o 6,6 %. V roku 2016 by ukrajinská ekonomika podľa predpovede analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters mala posilniť o 1,5 %. Analytici sú tak pesimistickejší v porovnaní s vládnou prognózou, ktorá ráta s rastom HDP v tomto roku o 2,0 %.

POĽSKO: Aby sa Poľsko naďalej približovalo k tým najbohatším členským krajinám OECD, tak potrebuje podniknúť kroky k sofistikovanejšej produkcii, zlepšiť mieru zamestnanosti a vzdelania, ako aj znížiť počet pracovných zmlúv na dobu určitú. Uviedla to Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj [OECD]. Organizácia uvádza, že široko rozšírené používanie príliš flexibilných zmlúv na dobu určitú obmedzuje produktivitu, mzdy a prístup k školeniam. Podiel uzavretých pracovných zmlúv na dobu určitú tvorí približne tretinu zmlúv v Poľsku, čo je podľa údajov Eurostatu najviac v Európskej únii. Vládnuca strana Právo a Spravodlivosť [PiS] prijala opatrenia pre zvýšenie podielu týchto zmlúv. Zároveň však chce znížiť vek odchodu do dôchodku, čo opozícia kritizuje. Keďže plány poľskej vlády si vyžadujú vyššie daňové príjmy, OECD krajine odporúča rozšíriť základ dane z pridanej hodnoty, odstrániť znížené sadzby dane a výnimky a zvýšiť dane z majetku a environmentálne dane.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

ROPA: Dohoda medzi niektorými členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] a Ruskom o zmrazení ťažby ropy je možno „bezdôvodná“, keďže Saudská Arábia je jedinou krajinou, ktorá by mohla zvyšovať produkciu. Uviedol to Neil Atkinson, šéf divízie ropného priemyslu a trhov v Medzinárodnej agentúre pre energetiku [IEA]. Katar pozval všetkých 13 členov OPEC – u a ďalších významných producentov ropy na rokovania o zmrazení produkcie ropy, ktoré sa uskutočnia 17. apríla. Prípadné zmrazene produkcie označil skôr za istý druh gesta, ktorého cieľom je pravdepodobne budovanie dôvery v to, že nastane stabilita cien ropy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices