Obaly mäsových výrobkov a mlieka zmenia tvar, takto si to predstavuje Brusel

Poslanci Parlamentu zopakovali výzvu pre potrebu zavedenia povinného označovania krajiny pôvodu mäsa a mlieka a miesto ich spracovania.  Povinné označovanie by podľa nich mohlo udržať dôveru spotrebiteľov potravinárskych výrobkov, pretože budú poznať reťazec dodávania potravín.

Europoslanci ďalej oznámili, že označenie by malo byť povinné tiež pre iné potraviny, nie len mäso z hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Povinné označenie sa bude týkať aj mlieka a výrobkov, v ktorých sú použité zložky mlieka, nespracovaných výrobkov, jednozložkových výrobkov a zložiek, ktoré tvoria viac ako 50% potraviny.

V snemovni poukazujú na výskum verejnej mienky Eurobarometra z roku 2013:

84% občanov EÚ považuje za potrebné uviesť pôvod mlieka,

88% občanov EÚ považuje za nevyhnutné, aby bol označený pôvod mäsa (i iného ako hovädzieho, bravčového, ovčieho, kozieho a hydinového, ktoré už je upravené a spracované) a,

viac ako 90% občanov EÚ považuje za dôležité, aby bol označený spôsob spracovania potravín.

Povinným označením chce Parlament predchádzať podvodom v oblasti  potravinárstva a zároveň bojovať proti nezamestnanosti v potravinárskom sektore, ktorý prechádza krízou. Komisia v správe uvádza, že náklady spojené s povinným označovaním krajiny pôvodu a krajiny spracovania mäsa a mlieka, v rámci svojej pôsobnosti, budú relatívne malé. Členovia Parlamentu poukazujú na to,že dobrovoľné označenie krajiny pôvodu a krajiny spracovania potravín, by bolo pre spotrebiteľov zbytočne mätúce. Návrh bude predložený na hlasovanie v priebehu apríla až mája na plenárnom hlasovaní v Štrasburgu.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

O oma

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prísnejšie obchodné normy pre med, ovocné šťavy, džemy a mlieko

Európska komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada s cieľom preskúmať a …

Consent choices