VIDEO: Z Bruselu prichádza nová reforma na podporu inovácií antibiotík

V Európskom parlamente sa zamerali poslanci na problematiku veterinárnych liekov a na boj s antimikrobiálnou rezistenciou. V snemovni rokovali o reforme nariadenia z roku 2001. Jej hlavnou zmenou má byť podpora inovácií výrobkov, aktualizácia schvaľovania a distribúcia liečiv.

Podľa europoslancov odolnosť voči antibiotikám v dnešnej dobe prudko stúpa. V Parlamente chcú dosiahnuť, aby sa rezistenciou voči liečivám začali zaoberať i medici a farmaceutické spoločnosti.  Upozorňujú na to, že problém sa netýka len zvierat, ale i ľudí.

Martin Häusling zo Skupiny zelených/ Európskej slobodnej aliancie: „Obrovské množstvo antibiotík sa priamo využíva na podporu rastu zvierat.  Zdravé zvieratá dostávajú viac antibiotík než chorí ľudia, toto musíme urgentne napraviť.“

Poslanci navrhujú  komplexný prístup k problému:

  • obmedziť antibiotiká na liečbu skutočne chorých zvierat a nie na prevenciu u všetkých jedincov,
  • obmedziť širšie používanie, ak choroba postihne len jedno zviera zo všetkých.
Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Europarlament bude podporovať inovácie a distribúciu nových liekov. Poslanci chcú dosiahnuť najmä to, aby sa vytvorili nové lieky, na ktoré nemajú ešte vytvorenú odolnosť ani zvieratá, ani ľudský organizmus. Zároveň považujú za dôležité, aby sa novou reformou uľahčil prístup k medicínskym výrobkom a zjednodušila sa preprava a obeh liekov po celej EÚ. Mnohí odborníci tvrdia, že zmena a harmonizácia už dlho chýbajú, zvlášť na malom a pomerne členitom trhu.

O oma

Odporúčame pozrieť

antimikrobialna rezistencia

EÚ: V roku 2022 opäť došlo k nárastu antimikrobiálnej rezistencie

Riešenie antimikrobiálnej rezistencie (AMR) je pre Európsku komisiu (EK) najvyššou prioritou a neoddeliteľnou súčasťou mnohých …

Consent choices