juncker tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2016.

Vedúci predstavitelia Únie potvrdili svoj záväzok posilniť strategické partnerstvo medzi EÚ a Indiou

EÚ usporiadala v Bruseli 13. samit EÚ – India. Rokovalo sa na ňom o obchode a investíciách, energetike a klíme, vode, migrácii a o zahraničnej a bezpečnostnej politike.

Vedúci predstavitelia sa na samite dohodli na spoločnom vyhlásení, v ktorom potvrdili svoj záväzok posilniť strategické partnerstvo medzi EÚ a Indiou.

Európsku úniu zastupovali predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Indickú republiku zastupoval predseda vlády Shri Narendra Modi.

Partnerstvo EÚ – India

Lídri schválili akčný program EÚ – India 2020, ktorý vytýči konkrétny plán na nasledujúcich päť rokov.

Takisto privítali obnovenie diskusií o ďalšom postupe v rokovaniach o obchodnej a investičnej dohode.

Obe strany uznali dôležitosť zintenzívnenia spolupráce v oblasti udržateľného rozvoja a v otázkach životného prostredia. V tejto súvislosti prijali spoločné vyhlásenie o partnerstve pre vodu medzi EÚ a Indiou. Takisto prijali spoločné vyhlásenie o partnerstve v oblasti čistej energetiky a klímy.

EÚ a India podčiarkli význam kontaktov medzi svojimi občanmi. Uvítali prijatie spoločného programu v oblasti migrácie a mobility.

Samit bol tiež príležitosťou pre Európsku investičnú banku a Indiu, aby formálne schválili dlhodobý úver vo výške 450 miliónov EUR na financovanie prvej linky metra v Lucknowe.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Zahraničná politika, ľudské práva a bezpečnosť

Obe strany vyjadrili odhodlanie posilniť spoluprácu v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti. Rovnako zdôraznili dôležitosť spolupráce v oblasti ľudských práv.

Vedúci predstavitelia prijali spoločné vyhlásenie o boji proti terorizmu, pričom zdôraznili potrebu globálnej reakcie na túto hrozbu.

Globálne otázky

Vedúci predstavitelia potvrdili kľúčovú úlohu G20 pri dosahovaní silného, udržateľného a vyváženého rastu v prospech občanov a uznali význam vykonávania komplexného programu prijatého na samite G20 v novembri 2015.

Privítali aj prijatie programu trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030 a historickú dohodu o zmene klímy dosiahnutú v Paríži.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices