Belgicko obvinilo tretieho podozrivého z príprav atentátu vo Francúzsku

BRUSEL – Belgická prokuratúra obvinila tretieho podozrivého zo zapojenia sa do teroristickej skupiny chystajúcej zmarený atentát vo Francúzsku. Oznámila to agentúra AFP.
K obvineniu a uvaleniu väzby došlo ešte v piatok. Prokuratúra uviedla len iniciály 33-ročného podozrivého Y.A. s belgickým občianstvom.

Atentát vo Francúzsku

Obvinený bol v súvislosti s prípadom, v ktorom figuruje ako hlavný podozrivý islamistický radikál Reda Kriket, ktorého zhruba pred týždňom zatkli na parížskom predmestí Argenteuil.

Z plánovania rovnakého atentátu na pokyn Islamského štátu je podozrivý tiež Francúz Anis Bari, ktoré v holandskom Rotterdame zatkla miestna polícia na francúzsku žiadosť.

Desaťročné väzenie

Tridsaťštyriročný Kriket bol vlani v júli v Bruseli odsúdený v neprítomnosti na desaťročné väzenie spolu s ďalšími 28 osobami, vrátane Abdelhamida Abaaouda, predpokladaného organizátora novembrových útokov v Paríži. Abaaouda francúzska polícia ešte v novembri pri jednej razii zabila. Kriket je tiež podozrivý, že pôsobil v radách Islamského štátu v Sýrii.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Pri prehliadke Kriketovho bytu polícia objavila okrem iného päť kalašnikovov, 1,3 kilogramu priemyslenej výbušniny a 500 gramov triacetón triperoxidu, teda výbušnej látky, ktoré teroristi použili aj pri výrobe trhavín počas teroristických útokov v Bruseli a Paríži. Našli sa tiež falšované pasy alebo počítač, ktorých obsah prezrádzal kontakty na islamistov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices