Grécko začína vracať migrantov späť do Turecka

ATÉNY – Necelé tri týždne po uzavretí dohody medzi Európskou úniou a Tureckom začali v pondelok vracať prvých migrantov z Grécka do Turecka. Približne 400 azylantov by mali odsunúť z ostrov vo východnom Egejskom mori, kde úrady očakávajú odpor.

Príslušníci pobrežnej stráže hovorili o výbušnej atmosfére medzi utečencami. V Turecku zasa protestovali proti prijatiu ľudí, ktorých majú premiestniť do pobrežného okresu Dikili.

Tamojšie úrady sú bezradné. Starosta Dikili Mustafa Tosun kritizoval, že turecké vláda miestnych predstaviteľov o svojich plánoch neinformovala.

Kontroverznou dohodou chce EÚ obmedziť prílev utečencov. Všetkých ľudí, ktorí od 20. marca nelegálne prišli do Grécka, by mali od pondelku vrátiť do Turecka. Na grécke ostrovy dorazilo odvtedy okolo 5000 migrantov.

Deportácia sa netýka len ľudí, ktorí môžu dokázať, že sú v Turecku prenasledovaní. Za každého z Grécka vyhosteného Sýrčana by mal byť prijatý do EÚ legálne jeden sýrsky utečenec z Turecka. Toto opatrenie sa týka zatiaľ 72 tisíc sýrskych utečencov, ktorí hľadali v Turecku útočisko pred vojnou vo svojej krajine. Do Nemecka by malo prísť 15 tisíc z nich, prvých asi 35 Sýrčanov očakávajú v Hannoveri ešte v pondelok.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Nechcú ich

V mnohých krajinách EÚ panuje odpor voči prijatiu Sýrčanov. Podľa zdrojov z nemeckej vlády chcú prvých z Turecka začiatkom týždňa prijať aj Holandsko, Francúzsko, Fínsko a možno Portugalsko. Presné čísla nie sú známe. Európska komisia, ktorá má ústrednú pozíciu pri koordinácii, sa k tejto záležitosti dosiaľ nevyjadrila.

Agentúra AP konštatuje, že vracanie migrantov ohrozuje nedostatok personálu.Realizáciu dohody má na starosti pohraničná agentúra EÚ Frontex, tá však má podľa gréckeho krízového štábu k dispozícii necelú desatinu z 2300 pracovníkov, ktoré na celú operáciu potrebuje. Mali by ich poskytnúť členské krajiny únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices